Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skolministern: Det handlar om vuxenansvar

I programmet ”Debatt” som sändes i SVT på torsdagskvällen, diskuterades frågan om hur de vuxna, skolan, kyrkan och samhället agerat när det gällde den våldtagna flickan.

Utbildningsminister Jan Björklund, som var med via länk, var mycket kritisk till hur skolan agerat:

- Det handlar om vuxenansvar och civilkurage när något sådant här händer. Vi ger skolorna ökande befogenheter så att de kan flytta elever som mobbar och att de kan splittra gäng men inget av det hjälper om inte de vuxna i skolan tar sitt ansvar. Att döma av teveprogrammet har detta brustit grovt. Nu måste Örnsköldsviks kommun ta det ansvar som man hittills har brustit i.

Jan Björklund konstaterade också att det förekommer mycket mobbning på nätet och att skolan måste förhålla sig också till detta.

- Även om vi bortser från våldtäkten så är det klart att flickan var utsatt för mobbning och förtal på nätet, sa han.

På plats i studion var Katarina Wennstam, författare och journalist som konstaterade att hon sett samma typ av reaktioner i flera andra skolor och samhällen:

- Tyvärr är detta inte ett unikt exempel, sa hon. Vi har så svårt att acceptera att en gärningsman är en ung kille, en person som man gillar och tycker om.

Skolchefen i Bjästa, Anders Fager, var ångerfull:

- Vi kunde ha gjort mer. Vi borde ha informerat mer men vi försökte vara neutrala i själva skuldfrågan, sa han.

Barn- och elevombudet Lars Arrenhius var mycket kritisk:

- Det går inte för skolan att vara neutral. När en elev anser att han eller hon är utsatt - då ska skolan agera. Skolan måste göra något omedelbart och göra en egen utredning för att se vad som hade hänt för att få stopp på det. Det går inte att vänta.

För kyrkan i Bjästa har det som hänt blivit en väckarklocka. Kurt Enberg, kyrkoherde i Bjästa, talade om att värna om ”svaga och utsatta” och att man måste ta sitt ansvar.

- Vi som arbetar i kyrkan måste lära oss verkligheten bättre. Nu har vi inte lyckats att hjälpa den som blivit utsatt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.