Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Skolor får införa visst slöjförbud

Skolor får förbjuda heltäckande slöja i vissa situationer, slår Skolverket fast. Men att ansvaret att förbjuda läggs på den enskilde läraren får kritik. Även om ytterst få bär heltäckande slöja är frågan infekterad.

Skolverket slår nu fast vilket förhållningssätt skolor ska ha till heltäckande slöja. Ett förbud kan införas i vissa situationer – om slöjan anses försvåra samspelet mellan lärare och elev, om den medför risker vid laborationer och liknande eller om den inte går att bära på grund av hygien.

Läraren avgör om ett förbud är rimligt. Men det kan vara svåra bedömningar och osäkerheten kan leda till olika tolkningar.

– Det kan vara en infekterad fråga och svårt för den enskilde läraren att själv gå ut och ta ansvar för ett förbud, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund.

Hon framhåller att problem kan uppstå om elever på den ena lektionen får ha slöja, men inte på den andra.

Även Skolverket ser en risk för godtycke.

– Det kan finnas sådan risk. Därför är det jätteviktigt att lärare och skolledning gemensamt diskuterar hur man ska hantera situationerna, säger Skolverkets chefsjurist Ulrika Lindén.

Så långt det går ska skolorna försöka anpassa undervisningen, anser Skolverket.

– Ibland kan eleven ta av sig slöjan om vissa förutsättningar är uppfyllda, exempelvis att man får genomföra momentet med en kvinnlig lärare och utan manliga elever närvarande. Går situationen inte att lösa är det jätteviktigt att eleven får information om att det kan påverka betygssättningen, säger Ulrika Lindén.

Den debatt som uppstått kring heltäckande slöja i skolan har dock sällan handlat om regelverk, påpekar Omar Mustafa på Islamiska förbundet.

– Oftast är det en fråga om attityd från skolledningen. Den heltäckande slöjan sticker i ögonen på vissa. Jag är inte säker på att Skolverkets klargörande minskar det attitydproblemet, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.