Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 11:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skolor-i-kumla-haller-barn-inne-efter-larm/

Sverige

Skolor i Kumla höll barn inne efter larm

En 8-årig pojke i Kumla uppger att han jagats av en person utklädd till clown under torsdagsmorgonen. Skolor och förskolor höll tidigare barn inomhus och en polispatrull bevakade pojkens skola. Polisen har nu avbrutit sökandet efter den påstådda clownen.

Ivan Solander
Rätta artikel

Larmet kom in klockan 08.22 under torsdagsmorgonen.

– Det var en pojke som uppgav att han varit på väg till skolan och då jagats av en clown som eventuellt ska ha haft en liten kniv, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Pojken som uppger att den påstådda clownen haft rött hår, gul dräkt och vitt smink på sig, ska ha blivit rädd och gömt sig i en buske, enligt polisen. Enligt pojken ska en bil ha sett clownen och tutat. Därefter har pojken tagit sig till skolan och larmat lärare. 

När larmet kom låste skolans personal alla ingångar och väntade in polisen. Två polispatruller eftersökte den påstådda clownen i området.

– Vi har avvecklat vår insats i området nu och vi söker inte längre en clown, vår rekommendation är att barnen inte ska hållas inlåsta, säger Stefan Dangardt.

Stefan Darngardt uppger att det inte kommit in några ytterligare iakttagelser eller anmälningar gällande en clown i området. Ingen förare till den påstådda bilen har hittats och 8-åringens vittnesmål har ännu inte kunnat styrkas.

– Men pojken ger ett skärpt och samlat intryck, säger Stefan Dangardt.

Kumla kommun gav som en försiktighetsåtgärd rådet till de två skolor och tre förskolor som ligger i närheten att hålla barnen inne under förmiddagen. Kommunen informerade de berörda föräldrarna direkt och gav information på sin hemsida.

– 10.44 pratade polischefen med skolchefen, som i sin tur kommer ha möte med alla skolor och lämna rekommendationen att barnen inte ska hållas inlåsta, säger Stefan Dangardt.

Strax efter klockan två på eftermiddagen rapporterade TT att flera skolor i Kumla har återgått till normal verksamhet igen, men att polisen kommer att finnas i området och att fler vuxna kommer vara ute under rasterna.