Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skolor ska bli bättre på Auschwitzresor

Foto: Czarek Sokolowski/AP

Elever på en elitskola i Stockholm spelade in en nazistfilm under en resa till förintelselägret Auschwitz. Nu släpper Forum för levande historia en guide för att förebygga liknande händelser på skolresor.

DN:s avslöjade i början av juni att elever på Fredrikshovs slotts skola på en resa till Auschwitz spelat in en film där de heilar och imiterar Adolf Hitler. Efter artikeln valde rektorn att polisanmäla händelsen. Polisens utredare säger att de utreder misstänkt hets mot folkgrupp.

– Det är vidrigt och vi tar avstånd från det här, har skolans rektor Maija Möller Grimakova tidigare sagt om filmen.

Nu släpper myndigheten Forum för levande historia en reseguide för skolor som tagits fram tillsammans med Segerstedtinstitutet. Syftet är att liknande händelser som den på hotellrummet i Polen ska förebyggas, skriver StockholmDirekt.

– En resa blir inte bättre än den förberetts. Läraren kan uppleva platserna som starka och bli tagen och berörd, men det kommer från förkunskap och förförståelse. Det är erfarenheter som man oftast inte har när man är 14 år gammal. Ibland blir det inte så bra. Läraren kanske tänker att man åker och ser kvinnohår och blir berörd. Men utan förberedelse åker en elev och ser kvinnohår som bara är hår och sen åker man tillbaka till hotellet, säger Christer Mattsson vid Segerstedtinstitutet till StockholmDirekt.

Fredrikshovs slotts skola är en av landets mest populära skolor. De inblandade eleverna är i 15-årsåldern och har slutat på skolan.

Forum för levande historia ska främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Myndighetens överintendent Ingrid Lomfors säger till StockholmDirekt att det är viktigt att förbereda elever inför skolresor som ska vara en del i ett större arbete.

– Händelsen på skolan är i sig inte orsaken, men den visar på betydelsen att det finns ett bra material för att förbereda eleverna inför att förstå allvaret i resan. De kommer till en plats som varit helvetet på jorden.

Auschwitz var Nazitysklands största koncentrations- och förintelseläger. Över en miljon människor dödades i lägret.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.