Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skolor stoppar manliga lucior

Sepehr Gharanfoli.
Sepehr Gharanfoli.
Att vara man – och Lucia – ligger i tiden. Men trots stort intresse är frågan ännu kontroversiell. På flera håll har skolor beslutat att sätta stopp för manliga ljusbärare.

I Östratornskolan i Lund röstar samtliga nior av tradition fram säsongens Lucia. I år restes frågan om killar fick ställa upp, varpå saken diskuterades i elevrådet – som efter ett demokratiskt beslut sade ja.

Naturligtvis får vem som helst ställa upp i omröstningen.

Sepehr Gharanfoli tillkännagav sålunda sin kandidatur – och vann.

– Grejen är den att jag fick flest röster. Och jag ska ta det seriöst, säger han till DN.se.

Om det nu blir så att han får iklä sig den vita särken och bära ljuskronan på huvudet, vill säga. Att en manlig Lucia ska leda tåget har nämligen väckt känslor, inte minst bland en del föräldrar.

Då rektorn mottagit samtal – oklart hur många – från besvikna målsmän sade hon att det nog ändå inte var okej att Sepehr skulle ha huvudrollen.

– Där hade jag gått runt i flera dagar och haft förhoppningar. Jag skulle köpa kläder och så, säger han.

Eleverna protesterade: de samlade in namnunderskrifter och samtalade med både rektorn och musikläraren. Och de lyfte det tyngsta argumentet av dem alla:

– I vår skola talas det mycket om elevinflytande. Då är det inte rätt att man går emot elevrådets beslut bara för att några föräldrar ringer in och klagar, säger Sepehr Gharanfoli.

DN.se har sökt men inte fått tag på rektorn. Enligt eleverna anser hon att traditionen bör få styra – varför Lucia ska fortsätta att vara kvinna.

Att frågan är kontroversiell råder inga tvivel om.

I en annan Lundaskola, Flygelskolan, vill Loke Båtshake bli Lucia men har fått blankt nej. Också här hänvisas till tradition.

– Jag kan inte komma på någonting annat i skolan där killar och tjejer väljs till något på grund av kön, har Loke kommenterat saken i Sydsvenska Dagbladet, vars läsare nu kräver en ”lex Loke”.

Ett första intryck är att de flesta elever ställer sig positiva till manliga lucior. Ofta är det pedagoger eller föräldrar som protesterar.

Till Sydsvenskan säger Marianne Gustavsson, lärare på Järnåkraskolan, att bara tjejer bör få bära ljuskronan:

– Originalet, om man ska följa det, var ju en kvinna. Jag tycker inte att det är diskriminerande att killar inte får bli Lucia.

Sepehr Gharanfoli är noga med att påpeka att han respekterar traditionen; han tycker att högtiden ska firas på ett respektfullt sätt. Samtidigt har han svårt att acceptera frågan om kön.

– Grejen är den att någon gång så måste det bli en man. Om jag gör det här nu, då blir det lättare för dem som går i åttan att få en kille som Lucia nästa år.

Så försöker han förklara varför frågan om manligt och kvinnligt faktiskt är oviktig:

– Ingen hade protesterat om en tjej hade spelat Jesus i ett julspel för att hedra honom. Ingen kille hade sagt något; alla hade bara accepterat det.

Att en man ikläder sig en traditionell kvinnoroll är sålunda mer kontroversiellt än motsatsen. Varför kan Sepehr inte förstå.

– Det är svårt. Jag vet inte varför det är så. Det beror väl på vad vi bryr oss om, säger han.

Vem som i år blir Östratornskolans Lucia återstår att se. Sepehr Gharanfoli ska få veta i dag, måndag, om det är någon idé att han köper den där särken eller inte.

Om lärarna så beslutar ska de veta att de på intet vis är först ut.

På Killebäckskolan i Södra Sandby har man till exempel valt att lösa frågan genom att ha två lucior – en kille och en tjej.

– Alla som ville vara med i Luciatåget samlades och ganska direkt enades vi om att göra något som stack ut. Det är elevernas tåg så det är klart att de ska få vara med och påverka hur det ska se ut, säger musikläraren Christoffer Holmberg till Sydsvenskan.

Åsikter om firandet har han absolut och restriktioner finns, men då har frågan antagit ytterligare en dimension:

– Någon ville vara Darth Vader och någon annan en enhörning, men då sade vi stopp, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.