Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Skolstart med hotande lärarstrejk

Lärarnas riksförbunds ordförande Metta Fjelkner.
Lärarnas riksförbunds ordförande Metta Fjelkner. Foto: Janerik Henriksson, Sören Andersson / Scanpix

Lärarlönerna ska upp med 10 000 kronor i månaden, anser lärarfacken. För mycket anser Sveriges Kommuner och Landsting. Nu väntar medling och om det misslyckas – strejk.

I dagarna börjar skolorna höstterminen. Men avtalsrörelsen har blivit en segdragen process för landets lärare. Läget är nu så pass låst att medlare tar över på tisdag. Om förhandlingarna strandar utesluter inte Lärarförbundet strejk.

– En strejk är en nödvändig missnöjesaktion om vi inte kan komma överens i medlingen, säger Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande.

Metta Fjelkner från Lärarnas Riksförbund utesluter inte heller strejk, men påpekar vikten av att förbunden måste vara överens innan de varslar om konflikt.

I januari krävde lärarfacken med sina runt 200 000 medlemmar en löneökning på 10 000 kronor i månaden. Något arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) anser är för högt.

– Det strider mot våra intentioner om lokal och individuell lönesättning, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

SKL erbjöd i stället en extrasatsning på 1,4 procent över det så kallade märket. Det skulle ge 4 procents ökning i år och 0,2 procent mer än märket för 2013, vilket Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund sade nej till.

Möjliga stridsåtgärder

Strejk är den kraftigaste stridsåtgärden ett fackförbund kan ta till. Då utförs inget arbete.

Andra möjligheter är stopp för övertidsarbete, nyanställning eller personalinhyrning.

Arbetsgivaren kan besluta om lockout då de anställda inte får arbeta och därför inte får lön.

De kan dock inte vägra att betala ut lön för redan utfört arbete.

Källa: Medlingsinstitutet (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.