Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 22:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skolverket-backar-om-antiken/

Sverige

Skolverket backar om att ta bort antiken ur läroplanen

Parthenon i Aten. Foto: Marianne Løvland/NTB scanpix

Efter massiv kritik drar Skolverket tillbaka förslaget att stryka antikens historia ur kursplanen för historia i grundskolan. Men problemet med för få historietimmar i förhållande till det som ska ingå i ämnet måste fortfarande lösas, menar verket.

DN Text
TT Text

”Skolverket kan konstatera att det saknas stöd för vårt förslag och därför kan vi redan nu, innan remisstiden gått ut, slå fast att antiken kommer att finnas kvar i grundskolans kursplan i historia”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt Skolverket har reaktionerna ”varit många” på förslaget att skrota antiken i historieundervisningen, men att man ändrar sig beror på att man lyssnat främst på historielärare. 

– Vi ser redan nu att vi behöver hitta en annan lösning. Vi vill därför gå ut med det här beskedet direkt så att lärare kan fokusera på att lämna synpunkter på annat än antikens vara eller inte vara i kursplanen, säger Anna Westerholm chef för Skolverkets läroplansavdelning.

Skolverket skriver att problemet med för få timmar för allt innehåll som man måste klämma in i historieämnet fortfarande måste lösas. 

– Att låta nuvarande kursplan bli kvar som i dag, med för mycket innehåll i relation till undervisningstiden, är inte ett alternativ. Vi måste hitta en lösning som innebär att historielärare får en kursplan med bättre balans mellan innehållet och undervisningstiden utan att viktiga delar tas bort. Det blir en svår nöt att knäcka och vi vill gärna ha lärares synpunkter om det, säger Anna Westerholm i pressmeddelandet.

Enligt Anna Westerholm måste det till fler timmar historia om man ska ha in mer, och skolverket styr inte över timplanen, den är en fråga för regeringen.

Skolverket hade förutsett att förslaget att dra in på antiken skulle väcka debatt, men möjligen inte av den omfattning den fick.

– Vi tycker nog att det har varit ett uppskruvat tonläge och kanske med alldeles för höga förväntningar på vad runt 11 timmars undervisning om antiken i årskurs 7 kan ge. Man kan knappast tro att eleverna får med sig kunskaper om antikens betydelse för rättsväsende, dramatik, arkitektur och annat på de timmarna. Skolans villkor är inte sådana. Det är väldigt mycket som ska få plats inom en väldigt liten ram, säger Anna Westerholm till TT.

Runt 11 timmar i årskurs 7 är vad lärare uppskattar att de hinner med om antiken. Hela historieämnet har 16—25 timmar per år i grundskolan.

Maria Schottenius: Bra att Skolverket backar om antiken – men ge eleverna fler historietimmar

DN Debatt: Utan antikens historia i läroplanen riskeras Sveriges konkurrenskraft