Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skolverket-vill-ha-nya-regler-for-gymnasieexamen/

Svensk politik

Skolverket vill ha nya regler för gymnasieexamen

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson menar att distansundervisningen fungerar väl.
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson menar att distansundervisningen fungerar väl. Foto: Alexander Mahmoud

Den första tiden med distansundervisning i gymnasieskolan har fungerat väl, visar en kartläggning som Skolverket har gjort. Men regeringen behöver mjuka upp reglerna om stängning för att säkra att avgångseleverna kan få sin examen, menar generaldirektör Peter Fredriksson.

Sedan den 18 mars bedrivs all undervisning i gymnasiet på distans. Stängningen gjordes på inrådan från Folkhälsomyndigheten för att bromsa spridningen av coronaviruset.

På torsdagen var Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson i riksdagens utbildningsutskott för att redogöra för läget. Hans bild så här långt är positiv. Skolverket har gjort en enkät med sitt nätverk av skolchefer, vilket inkluderar både små och stora kommuner liksom små och stora fristående huvudmän. Myndigheten har också haft kontakt med ett stort antal enskilda skolor.

Slutsatsen är att till övervägande del följer eleverna schemat och det noteras till och med en förbättring av närvaron.

– Det har hänt mer med digitaliseringen av svensk skola på den här dryga veckan än det har hänt på fem år tidigare, säger Peter Fredriksson och prisar insatserna som görs av lärare och elever runtom i landet.

Samtidigt påpekar han att det finns en oro för hur det går för elever som befinner sig i en problematisk social miljö hemmavid. Vissa elever har också problem med dålig uppkoppling eller med lunchen när de inte får mat i skolan, påpekar utbildningsminister Anna Ekström (S) som också deltog i utbildningsutskottets möte på torsdagen.

– Det hade varit mycket bättre om eleverna hade kunnat få undervisningen i skolan men vi måste få stopp på smittspridningen, säger Anna Ekström.

En omdiskuterad fråga är om eleverna i avgångsklasserna ska kunna få sin examen. Här anser Peter Fredriksson att stängningen av skolorna behöver mjukas upp. Det handlar framför allt om att eleverna på ett bra sätt ska kunna redovisa sina kunskaper. 

Enligt Peter Fredrikssons kontakter med Folkhälsomyndigheten finns inga hinder för att i begränsad omfattning låta elever komma till skolan vid enstaka tillfällen, kanske i mindre grupper eller en och en, för att avlägga prov. Vissa huvudmän gör redan så men det står i nuläget i strid med den förordning som regeringen har utfärdat.

En diskussion pågår enligt Peter Fredriksson mellan Skolverket och utbildningsdepartementet i denna fråga. Utbildningsministern ville efter utskottsmötet inte ge besked om den aktuella förordningen kommer att ändras.

– Förordningen togs fram rekordsnabbt och vi samlar nu på oss erfarenheter och är beredda att göra justeringar, men vi kommer att prioritera de justeringar som har till syfte att motverka spridning av smitta, säger Anna Ekström.

Kristina Axén Olin, Moderaternas skolpolitiska talesperson, anser att det vore mycket önskvärt om åtminstone gymnasiernas avgångsklasser så snart som möjligt fick återvända till skolan så att examen kan klaras av. Hon är nöjd med beskedet hon fick från Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, som också var på mötet.

– Jag tycker att jag fick ett positivt besked, det var inte ett rakt nej. Folkhälsomyndigheten diskuterar frågan, om det ur smittskyddssynpunkt är möjligt, säger hon.

Johan Carlson ville efter mötet inte svara på DN:s frågor med hänvisning till tidsbrist.

En annan fråga som diskuteras är om man kan ändra kunskapskraven för att möjliggöra  gymnasieexamen i den rådande situationen. Peter Fredriksson på Skolverket påpekar att kraven styrs av kursplanerna och att ändra dem är ett omfattande arbete. 

– Vi kan inte svara nu på den frågan i nuläget. Vi för diskussioner med departementet utifrån olika scenarier, säger han. 

Även om gymnasierna verkar ha klarat av den första tiden väl finns en oro för vad som händer om coronakrisen blir mycket långvarig.

– Hur mycket orkar man, vad är uthålligheten? Vi är ändå sociala varelser som behöver träffas, säger Peter Fredriksson.

Det är mycket möjligt att gymnasieskolorna kommer att behöva ta en bit av sommarlovet i anspråk, för att kompensera för sådant som inte fungerar lika väl på distans.

– Det kan bli nödvändigt, säger Skolverkets generaldirektör.

Utbildningsminister Anna Ekström upprepar att det fortfarande inte är aktuellt att stänga grundskolor och förskolor. Det rådde enligt Moderaternas Kristina Axén Olin enighet om detta i utbildningsutskottet. Representanter från Sveriges kommuner och regioner framförde på mötet den bestämda uppfattningen att en sådan stängning bör undvikas i det längsta.