Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Skönt att sanningen har kommit fram”

Other: Emil Hammarström

Efter nästan nio år i fängelse kan Esa Teittinen snart vara en fri man. Han är både glad och omtumlad över riksåklagarens besked om att morddomen kan prövas på nytt.

– Det känns skönt att sanningen har kommit fram. Det har gått fel i den här processen från början till slut, säger Esa Teittinen när DN når honom på telefon från Norrtäljeanstalten strax efter beskedet från riksåklagaren på fredagen. 

Esa Teittinen dömdes till 15 års fängelse för mordet på 70-årige Torbjörn, trots att ingen rättsläkare har kunnat fastställa dödsorsaken. Torbjörn hittades livlös i badkaret i sitt hem den 14 december 2009. Esa Teittinen har hela tiden hävdat att han är oskyldig och har kämpat för att få upprättelse. 

Läs mer: Esa dömd till 15 års fängelse – utan teknisk bevisning.

Redan 2014 sökte han resning i målet men fick avslag. I höstas lämnade Esa Teittinen in ytterligare en ansökan till Högsta Domstolen (HD) som nu riksåklagaren (RÅ) har yttrat sig om. Dagens besked från RÅ om att inte motsätta sig en ny prövning av målet innebär med största sannolikhet att Esa kommer att frikännas för mordet på Torbjörn. 

– Jag blev naturligtvis otroligt glad när jag fick beskedet. Jag vågade inte hoppas till hundra procent att det skulle bli en resning. Har man blivit feldömd tappar men förtroendet för rättssystemet, säger Esa Teittinen.

Inom några veckor hoppas han kunna gå ut från Norrtäljeanstalten som en fri man och dessutom frikänd som mördare. Det är ungefär två år innan strafftiden skulle ha löpt ut den 16 maj 2020. 

Du har suttit nästan nio år i fängelse för ett brott som du nekar till, hur känns det?

– Det känns jävligt i den här åldern och det hänt många saker under tiden som jag inte kan få tillbaka, som att min mamma dog utan att jag fick ledigt för att åka till hennes begravning. Det är jobbigt helt enkelt, det är bara att erkänna. Samtidigt är det svårt att påverka fängelsesystemet som gör att man inte kan hålla kontakt med folk, säger Esa Teittinen.

Även om straffet har påverkat hans liv på många plan: ekonomiskt, socialt och personligt, vill han inte vara bitter. 

– Nej, det ska man inte vara, då mår man bara dåligt om man sjunker ner i sådant. Men jag är en gammal man, 62 år, och vill göra annat än att sitta här.

Han är fortfarande omtumlad och har ännu inte hunnit fundera över den närmaste framtiden som i ett slag kan förändras. Men en bostad står högt på agendan. Om Esa Tiettinen kommer att begära skadestånd från staten är inte heller något han kan ta ställning till i nuläget. 

– Den biten har jag inte funderat över alls utan jag har lagt all energi på att komma härifrån. Man ska inte ha för många bolla i luften. Så det får jag ta ställning till när jag kommer ut, säger Esa Tiettinen.

Men en sak är han säker på och det är att han ska baka en tårta för att fira dagens besked på avdelningen. 

– Det finns anledning att fira. Det är som vi brukar säga i Finland: sanningen kommer fram förr eller senare, säger Esa Tiettinen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.