Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skott på Lars Vilks-möte

Flera skott har avlossats på ett möte i Köpenhamn där konstnären Lars Vilks deltog. Vilks är inte skadad, enligt danska medier, men flera poliser uppges vara skadade. En källa till Ekstra Bladet uppger att dansk polis ser attentatet som en terrorhandling riktad mot Lars Vilks.

DN direktrapporterar om händelsen. Läs en sammanfattande artikel under liverapporteringen.

Mötet var enligt danska Jyllands Posten en debatt på temat ”Konst, hädelse och yttrandefrihet”, i kulturhuset ”Krudttønden” på Österbro i Köpenhamn.

Den svenska konstnären Lars Vilks, som är känd för kontroversiella konstverk som Mohammed som rondellhund, var på plats, men skadades inte, enligt danska medier. Däremot ska flera poliser ha träffats av skott.

Två gärningsmän ska vara på fri fot, enligt danska tidningen Berlingske.

Skotten började avlossas vid 15.30, säger satirforskaren Dennis Meyhoff Brink till Jyllands Posten.

– Vi hörde skott från entrén. Några sprang ut, men det vågade jag inte, för det skjuts också utanför, säger han.

– Jag tror det sköts i ungefär två minuter. Kanske 30 skott allt som allt. Det kommer in folk, det visar sig turligt nog vara säkerhetsfolk. En person blev skjuten i benet. De tillkallar förstärkning. De kommer springande genom lokalen med dragna vapen och de får ut Lars Vilks genom en bakdörr.

Mötet ska ha återupptagits vid 16-tiden. Polisen har spärrat av området kring lokalen.

En källa till Ekstra Bladet uppger att dansk polis ser attentatet som en terrorhandling.

Även Frankrikes ambassadör i Danmark, François Zimeray, var också på plats på debattmötet. ”Still alive in the room” twittrade han vid 16-tiden på lördagen.

Skånepolisen bekräftar för DN att en händelse inträffat, men vill ännu inte gå in på detaljer.

– Vi följer ärendet och ser om vi kan bistå dansk polis på något sätt. Jag vill inte gå in på det som hänt, dansk polis får kommentera, säger Calle Persson, presstalesman på Skånepolisen.

Vad är er uppgift när det gäller Vilks?

– Vi ansvarar för hans personskydd.

Ni har folk på plats?

– Det vill jag inte gå in på.

Texten uppdateras.

Bakgrund: Den omstridde Vilks

I september 2007 publicerade flera svenska tidningar konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund. För många muslimer är det en skymf att avbilda profeten, och hunden anses vara ett orent djur.

Flera länder protesterade officiellt mot publiceringen, och al-Qaida i Irak satte ett pris på konstnärens huvud.

För bara ett par månader sedan fick satirtidningen Charlie Hebdo motta Guldhunden, ett pris instiftat av konstnären Lars Vilks. Efter attacken mot tidningen skärptes säkerheten runt honom.

Källa: TT

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.