Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 05:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skottdramat-i-varberg-annu-ett-mysterium/

Sverige

Skottdramat i Varberg ännu ett mysterium

Polisen har ännu ingen förklaring vad som ledde fram till att en man i 30-årsåldern i Varberg på tisdagen öppnade eld mot polisen. 

– Vi ska jobba oss bakåt och förhöra släkt och vänner, men de fick dödsbudet i går så det får vänta lite, säger Thomas Fuxborg. 

Mannen sköts av polis och avled senare på sjukhus. 

Rätta artikel

Det var efter att 30-åringen blivit våldsam i samband med en trafikolycka, och misshandlat ett par personer, som polisen kallades till platsen. 

Läs mer: Man som sköts av polis i Varberg har avlidit 

Mannen tog då ur bilen fram ett gevär med kikarsikte och avlossade ett skott från nära håll mot den första polispatrullen, som tog betäckning bakom bilen. 

Senare sköts 30-åringen av polis efter att han lagt sig på tågspåret och på nytt siktat mot polisen med sitt vapen. Han träffades i axeln eller armen, och avled senare på sjukhus. 

– Jag har ingen kunskap i nuläget om han var känd av polisen sedan tidigare, eller vad som har gjort att han agerade på det här sättet. Något har hänt honom naturligtvis, och vi ska försöka kartlägga vad som ledde fram till det här, säger Thomas Fuxborg, talesperson på polisens Region Väst. 

Det sker genom förhör med vänner och familj, men polisen gör sig ingen brådska med den delen av förundersökningen eftersom dessa nyligen fått dödsbudet. 

Under onsdagen fortsätter polisens tekniska undersökning av platsen, mannens vapen ska undersökas och även de vapen som poliserna använde. 

De inblandade poliserna fick krisstöd under tisdagen, men tas inte ur tjänst. Även deras agerande utreds, av den särskilda åklagarkammaren för polismål.

– Sedan väntar vi på den rättsmedicinska undersökningen av mannen och resultaten av brottsplatsundersökningen. 

De personer som blev misshandlade i samband med trafikolyckan kommer också att förhöras. 

– De är ju både målsäganden och vittnen. Det måste ha varit chockartat för dem att se hur han tar fram geväret, siktar och skjuter mot polisen.