Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 19:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skr-50-tal-kommuner-vill-slippa-ge-omsorg-till-sommargaster/

SVERIGE

SKR: 50-tal kommuner vill slippa ge omsorg till sommargäster

Ett 50-tal kommuner har kontaktat SKR och larmat att de inte kan erbjuda omsorg till deltidsboende under coronakrisen. Nu hamnar de i en situation där de kan komma att bryta mot lagen.

– Som läget är nu känner många att det är svårt att tillgodose den egna befolkningens behov, säger Greger Bengtsson, samordnare för äldrevården på SKR.

Kommunerna som har kontaktat Sveriges kommuner och regioner, SKR, är främst traditionella semesterkommuner som om somrarna får en anstormning av besökare från främst storstäderna.

– Det är kommuner som Norrtälje, Värmdö, Båstad, Sotenäs och Orust men också en del andra som till exempel Arjeplog. Det är kommuner som redan nu ser att de inte kommer att ha möjlighet att erbjuda hemtjänst och andra insatser för deltidsboende i år, säger Greger Bengtsson.

Att kommuner i normalfallet har den skyldigheten beror på en ändring av socialtjänstlagen för ett tiotal år sedan då man slog fast att personer skrivna i andra kommuner skulle ha rätt till socialtjänstinsatser även i sitt sommarhus.

– Om du exempelvis bor i Stockholm men vill ha hemtjänst i Norrtälje, då är det Stockholms kommun som skickar in en begäran till Norrtälje och det är också Stockholm som står för kostnaderna, förklarar Greger Bengtsson.

Greger Bengtsson, samordnare för äldrevården på SKR.
Foto: SKR

Som DN tidigare har skrivit har flera semesterkommuner i Västsverige redan tagit beslutet att, i strid med socialtjänstlagen, tacka nej till den typen av förfrågningar i år. Elva kommuner i Bohuslän gick ihop förra veckan och vädjade till regeringen om att slippa ge vård och omsorg åt deltidsboende under coronakrisen.

SKR skickade för en månad sedan en kravlista till socialministern Lena Hallengren (S) där man bland annat tog upp lättnader i vistelsekommunernas ansvar att ge socialtjänstinsatser till delårsboende. Där föreslår man att lagen ska ändras så att det ska krävas en överenskommelse mellan de berörda kommunerna innan en person kan få insatser i kommunen den vill resa till.

– Det ska inte heller vara ett tvärförbud, för det kan finnas kommuner som inte skulle ha några problem med detta, säger Greger Bengtsson.

Till DN sade Lena Hallengren i en tidigare intervju att det är en komplicerad och tidskrävande process att ändra i socialtjänstlagen. I stället hoppas hon att kommunerna ska ”lösa detta i dialog med varandra”.

Greger Bengtsson är kritiskt till det.

– Det betyder att man i princip vill att storstadskommuner av solidaritetsskäl ska låta bli att begära hemtjänst och annat för sina invånare. Det blir en uppmaning att kringgå lagen, säger han.

Eftersom SKR skickat sina krav för en månad sedan har det funnits gott om tid att ta tag i problemet, enligt Greger Bengtsson.

– Det är inte omöjligt, det är en fråga om hur viktigt man tycker att det är. I just det här sammanhanget är det en så liten förändring som krävs. Dessutom, om ministern skulle inleda den processen i dag, skulle det bli en tydlig signal för kommunerna om att detta är på g och hur man bör agera.

Flera riksdagspolitiker har engagerat sig i frågan. Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas socialpolitiska talesperson, menar att det inte går att förvänta sig att ”sommarkommuner” ska leva upp till samma krav som annars.

– Utifrån rådande förutsättningar tycker jag att det är helt rimligt att man tar bort lagkravet. Även om regeringen har varit tydlig med att man ska stanna hemma och inte resa är det uppenbart att det inte har skett. Regeringen borde verkligen förstå detta och inte stoppa huvudet i sanden, säger hon till DN.

Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas socialpolitiska talesperson
Foto: Pressbild

Enligt Camilla Waltersson Grönvall är det viktigt att man tar tag i problemet nu.

– Jag begär inte att man löser detta inom 24 timmar men inom ett par veckor borde man kunna ha en lagförändring, säger hon.

Riksdagsledamoten Johan Hultberg (M), själv bosatt i Fjällbacka, har ställt en skriftlig fråga till ministern om vistelsekommunernas ansvar gentemot deltidsboende under coronakrisen. Svaret blev att regeringen följer utvecklingen.

– Det är otillräckligt. Lagstiftningens legitimitet går förlorad om till och med ministern tycker att det är okej att kommuner bryter mot lagen. Om det är något den här krisen har visat är att man kan bereda nya lagförslag snabbt om viljan finns, säger han.

Hur ser ni på att andra än de som behöver kommunal service kommer till Bohuslän?

– Jag som bohuslänning vill gärna välkomna alla de tiotusentals besökare som kommer till våra kommuner om somrarna. Vi är oerhört beroende av turismen. Men ju bättre vi är på att följa myndigheternas riktlinjer nu desto snabbare kan vi som land lätta på restriktionerna och livet kan återgå till det normala.

Läs också: Senaste nytt om coronakrisen

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt