Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 02:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skr-pressar-sjukvarden-att-oka-antalet-obduktioner-av-covidpatienter/

Sverige

SKR pressar sjukvården att öka antalet obduktioner av covidpatienter

SKR vill att det genomförs fler obduktioner av covid 19-patienter som avlidit i den svenska sjukvården.
SKR vill att det genomförs fler obduktioner av covid 19-patienter som avlidit i den svenska sjukvården. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det görs för få obduktioner av covid 19-patienter som har avlidit. 

Det är nödvändigt för att förstå hur sjukdomen fungerar och för att rätt behandling ska kunna sättas in. 

Det menar SKR som inom kort skickar ut ett stödmaterial till sjukvårdschefer i hela landet för att öka antalet obduktioner.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, vill att det genomförs fler obduktioner av covid 19-patienter som avlidit i den svenska sjukvården. 

David Gisselsson Nord, som är överläkare och professor i patologi i Lund, gör uppskattningen att det bara har genomförts omkring trettio obduktioner av de mer än 5.000 patienter som har avlidit i covid 19 i Sverige.

DN har tidigare skrivit om ett nystartat projekt vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge som ska öka antalet obduktioner av Covid 19-patienter. 

Det finns även ett liknande projekt vid Region Skåne.

Men när SKR frågade landets alla regioner hur vanligt det var så svarade nästan hälften av patologklinikerna att de inte genomför några obduktioner av covidpatienter. 

Flera svarade att man gör det som kallas riktad obduktion och som inte är fulllständig. 

– När vi insåg att det var så få som genomförde fullständiga obduktioner så förstod vi att det måste lösas snarast, säger David Gisselsson Nord.

För att få fler att komma i gång ska SKR skicka ut ett så kallat beslutstöd som riktar sig till chefer inom sjukvården, berättar David Gisselsson Nord som är en av de som jobbat med beslutsstödet.

På frågan om varför man inte obducerar covidpatienter svarade många sjukvårdsansvariga att de inte visste hur de skulle hantera riskerna med smittan. I vissa fall hade de inte tilldelats eller fått slut på skyddsutrustning, enligt David Gisselsson Nord.

Det gjorde att SKR även anordnade en videokonferens där läkare och forskare från hela landet deltog för att dela med sig av sina erfarenheter och även framföra önskemål på temat covid 19 och obduktioner.

– Då var det många från sjukvården och framför allt intensivvården som sa att fler obduktioner skulle vara av ett stort värde för dem. 

Enligt David Gisselsson Nord är det ett oumbärligt verktyg för att dra lärdomar och utveckla behandlingen av patienter.

– Därför är det så viktigt att vi patologer försöker ge återkoppling direkt med vad vi hittar till de som arbetar med de här patienterna på avdelningarna. 

Ett önskemål som kom fram vid videokonferensen var att patologerna skulle spara vävnadsprover från covidpatienterna och som forskare kan använda sig av i framtiden. 

– Det gör att vi redan har börjat bygga upp sådana arkiv som kan användas för att förstå mer om sjukdomen längre fram.

Läs mer: Obduktioner ska hjälpa svenska forskare att lösa covid-gåtan 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt