Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 07:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skr-slar-tillbaka-mot-aldreomsorgskritiken-de-allra-flesta-ar-nojda/

Sverige

SKR slår tillbaka mot äldreomsorgskritiken: ”De allra flesta är nöjda”

Foto: Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery/TT

Debatten om äldreomsorgen under coronapandemin har hamnat helt snett. Det menar Sveriges kommuner och regioner (SKR) som i en ny rapport bemöter kritiken.

– Diskussionen om att svensk äldreomsorg de senaste 20 åren har nedrustats resursmässigt och kvalitetsmässigt stämmer inte, säger ordförande Anders Knape (M). 

Äldreomsorgen har hamnat i blickfånget under coronapandemin efter att många äldre har smittats och avlidit. Flera politiker, fackliga företrädare och debattörer menar att det beror på bristande resurser och organisation. 

Men så är inte riktigt fallet. Det menar åtminstone Sveriges kommuner och regioner (SKR) enligt en ny rapport som presenterades under torsdagen. 

– Vi har inte svar på alla effekter som den här pandemin kan bära med sig. Men vad vi vet är att diskussionen om att svensk äldreomsorg de senaste 20 åren har nedrustats resursmässigt och kvalitetsmässigt stämmer inte. Det visar de siffror som vi har tagit fram, säger Anders Knape som är moderat ordförande i SKR. 

Anders Knape, ordförande i SKR, vid en pressträff i maj.
Anders Knape, ordförande i SKR, vid en pressträff i maj. Foto: Jessica Gow/TT

I rapporten skriver de att det är många år sedan Sverige gick från stängda institutioner och att de äldre nu till stor del är en integrerad del av samhället. Något som i stor grad påverkat smittspridningen, säger Emma Spak som är chef för SKR:s hälso- och sjukvårdssektion. 

– I efterhand har vi förstått från Folkhälsomyndigheten att smittan kom till Sverige från flera olika delar av världen tidigare än vad vi har trott. Smittan spred sig snabbt i mars månad, även i äldreomsorgen – och äldreomsorgen är en del av samhället. Det är svårt att säkerställa att man inte får in någon smitta över huvud taget. 

Även om Sverige totalt sett har klart fler avlidna än de nordiska grannländerna påpekar hon att andelen av de avlidna som är över 70 år i det närmaste är identisk med Norge, Finland och Danmark.

– Oavsett insatser och skillnader i utformning av äldreomsorgen ter sig smittspridningen i landet vara det mest avgörande för hur äldre drabbas av covid-19. 

Emma Spak reserverar sig för att de inte har provtagit alla, men nämner att bara 2 procent av personer med hemtjänst har smittats. För de på särskilt boende är samma siffra 6,8 procent.

– Det är något man måste ha med sig för att få perspektiv på de här siffrorna. 

Emma Spak, chef för SKR:s hälso- och sjukvårdssektion, vid en av Folkhälsomyndighetens pressträffar i maj.
Emma Spak, chef för SKR:s hälso- och sjukvårdssektion, vid en av Folkhälsomyndighetens pressträffar i maj. Foto: Jonas Ekströmer/TT

SKR hänvisar även till undersökningar som visar att andelen äldre som svarar att de är mycket eller ganska trygga på särskilt boende har legat stabilt på omkring 90 procent de senaste åtta åren. För de med hemtjänst är samma siffra omkring 86-87 procent. 

– De allra flesta är nöjda med den omsorg de får, säger Greger Bengtsson som är samordnare för äldreomsorgsfrågor och nämner att 250.000 personer får stöd från äldreomsorgen varje dag. 

– Men även om det i grunden är en bra kvalitet i äldreomsorgen finns det brister som måste åtgärdas.

De allra flesta är nöjda med den omsorg de får

En sådan del är bemanningen där många medarbetare har tvingats stanna hemma och timanställda fått kallas in. Något både SKR och Kommunal i framtiden vill lösa med fler heltidsanställda medarbetare. Det ska bland annat ske genom det så kallade äldreomsorgslyftet som syftar till att få in ytterligare 10.000 fler anställda med rätt utbildning fram till 2021. 

Läs mer: ”Så kan Sverige få en stark och uthållig äldreomsorg” 

Kommunals ordförande Tobias Baudin är kritisk till SKR:s rapport.

– Om det är någonting som alla verkar vara överens om nu är att Sverige inte har klarat av att skydda de äldre, och att vi har klarat det sämre än andra jämförbara länder. Där har jag tillsammans med många andra en helt annan bild än vad SKR har. Jag menar att det finns ett antal problem med äldreomsorgen. Hade man åtgärdat dem hade Sverige klarat pandemin bättre. 

Han nämner bland annat att en person med hemtjänst i snitt träffar 16 personer per tvåveckorsperiod, och att en undersköterska som jobbar heltid kan besöka över 12 personer på en dag. 

– Då är det klart att du tar med dig smittspridningen till fler personer. 

Tobias Baudin menar också att antalet tillsvidareanställda måste öka för att man inte ska känna sig tvingad att gå till jobbet trots att man är snuvig. 

– Det här är daglönare, de rings in från dag till dag och får ingen sjuklön. Om arbetsgivaren ringer tackar man ju ja för att man är livrädd att de inte ska ringa igen i övermorgon. 

– Sen tror jag att många utbildade undersköterskor vet att om de inte kommer till jobbet så får ens kamrater jobba ännu hårdare. Därför måste vi höja bemanningen så att man också planerar in att man kan vara frånvarande.

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt