Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skramos-svarmor-avslojad-samlar-in-pengar-till-is/

Sverige

Skråmos svärmor avslöjad – samlar in pengar till IS

Terrorexperten Magnus Norell.
Terrorexperten Magnus Norell. Foto: Nathalie Besèr

Den numera döde IS-terroristen Michael Skråmos svärmor återvände till Sverige från Syrien 2016. Kvinnan har tidigare avslöjats som IS-rekryterare, nu samlar hon åter pengar för att hjälpa IS-medlemmar som hålls fångna i läger, avslöjar Expressen. 

– De här nätverken finns kvar, säger terrorexperten Magnus Norell.

Expressen har kommit i kontakt med den 48-åriga kvinnan genom IS-vänliga grupper på Facebook där hon gått under flera falska identiteter. Hon uppger att hon kan förmedla pengar till IS-fångar, men också att hon har kontakter som kan smuggla ut folk från lägren – som det ökända syriska flyktinglägret al-Hol. 

Kvinnan är mor till Michael Skråmos fru Amanda Gonzales, vars sju barn flögs hem till Sverige i våras, efter att ha suttit i flyktinglägret al-Hol. 

De två IS-terroristerna och föräldrarna dog båda i Syrien, men svärmodern återvände alltså till Sverige 2016.

Efter flera månaders chattande, bland annat genom den krypterade appen Telegram, går kvinnan med på att träffas för att ta emot kontanter hon lovat att skicka till IS-fångarna. När svärmodern konfronteras av Expressens reporter lämnar hon platsen.

Terrorforskaren Magnus Norell är inte förvånad över de nya uppgifterna om kvinnan, som under en period bodde i IS självutropade huvudstad Raqqa i Syrien.

– Säkerhetspolisen vet i stort sett vilka återvändarna är, men det följs inte upp. Det finns inga möjligheter eller resurser till, även om man ville. Det här är inte överraskande, säger han till DN.

Han menar att IS fortfarande har ett aktivt stöd, även om deras fysiska ockuperade område försvunnit. 

– De är i högsta grad levande, förra året utförde IS över tusen dåd bara i Irak. Pengarna samlas in både till fortsatt terrorverksamhet och till andra verksamheter, säger han.

– Bakom de som åker finns de som inte själva vill slåss men som gärna samlar in pengar och stödjer ideologiskt. De här nätverken finns kvar, säger han. 

DN har sökt Säkerhetspolisen som svarar att man inte kan gå in på specifika ärenden, men att myndigheten ser och känner till att terrorfinansiering förekommer i Sverige.

– Vi har inte möjlighet att gå in på hur utbrett, den typen av bedömningar är inget vi redovisar, säger Johanna Aschan, pressekreterare på Säkerhetspolisen. 

Läs mer: Skråmobarnens beskyddare: De väcker så många känslor – även negativa