Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Skrota intyget från dagis”

Skrota dagisintyget. Det är bara en meningslös börda för alla föräldrar. Den uppmaningen får rege­ringen från Försäkringskassans nye generaldirektör.

– Intyget har inte haft någon betydelse när det gäller fusk. Det är en onödig byråkrati som inte har givit något till staten, säger Dan Eliasson.

Intyget ska fyllas i av förskole- eller skolpersonal när ett barn har varit hemma på grund av sjukdom och en förälder har ”vabbat”. Tillfällig föräldrapenning betalas inte ut om intyget saknas.

När intygskravet infördes var tanken att förhindra fusk, men enligt Dan Eliasson har det inte haft någon sådan effekt. Däremot har intyget blivit en stor källa till irritation bland föräldrar samt en extra administrativ börda för förskolor och skolor.

Förslaget att intyget ska avskaffas läggs fram i Försäkringskassans remissvar till den statliga Månadsuppgiftsutredningen. Här föreslås också att svenskarnas inkomster ska redovisas elektroniskt varje månad i stället för årligen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.