Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skrotcyklar rustas till flyktingar

Nyanlända hjälper till att laga skrotcyklar till flyktingfamiljer i Gysinge och Österfärnebo.
Nyanlända hjälper till att laga skrotcyklar till flyktingfamiljer i Gysinge och Österfärnebo. Foto: Lars Igeland

Minst 50 skrotcyklar hoppas Österfärnebo få ihop för att rusta upp till flyktingarna på orten. På två år har 380 flyktingar kommit till trakten.

– Det är ett verkligt lyft för oss, säger Lars Igeland, ordförande i Österfärnebo utvecklingsgrupp.

Nästa vecka startar volontärprojektet på Färnebo folkhögskola i regi med IAL, internationella arbetslag som jobbar som volontärer runt om i Europa.

Tillsammans med de asylsökande ska man ha en kurs för att reparera gamla cyklar så att de nyanlända i Gysinge och Österfärnebo ska kunna ta sig till affär och service. Det är cirka sex kilometer mellan byarna och projektet behövs för att nyanlända inte ska isoleras.

– Det finns ett absolut behov. De som bor i Gysinge behöver ta sig till både service, idrottshall och fotbollsplan som ligger i Österfärnebo, säger Lars Igeland, rektor för Färnebo folkhögskola.

Folkhögskolan tar gärna emot både cyklar och hjälmar från allmänheten. Elever har redan testat att reparera ett tiotal cyklar tillsammans med asylsökande.

– Det har varit väldigt lyckat och uppskattat. Sex familjer har redan fått cyklar, säger Lars Igeland.

Gysinge och Österfärnebo har de senaste åren tagit emot cirka 380 flyktingar.Österfärnebo med cirka 900 invånare är nytt hem för 50 asylsökande och lilla Gysinge med 150 invånare har tagit emot 250 nyanlända och därmed tredubblat sin storlek på kort tid.

En oerhörd utmaning kan tyckas för en liten bygd, men många invånare är tacksamma och välkomnande inför nytillskottet. Ambitionen har varit att utveckla verksamheter som är gemensamma och kan bli en resurs för alla, såväl bybor som nyanlända.

– För oss i Österfärnebo är det ett lyft. Högstadiet har säkrats, förskolan har byggts ut och nu verkar det som att vi kan få utökad busstrafik, säger Lars Igeland som även är ordförande i Österfärnebo sockens utvecklingsgrupp.

Cykelprojektet är bara ett i raden av flera integrationsprojekt som startat i de nyanländas spår. Det finns numera både flera fotbollslag, ett handbollslag, en ”womens club” liksom barnklubb och ett språkcafé där ideella krafter lär ut svenska.

– Vi har även ett odlingsprojekt tillsammans med föreningen för hembygdsvård med odlingslotter för flera familjer, det här är väldigt positivt och ett lyft för en liten bygd, säger Lars Igeland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.