Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 06:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skulle-utreda-arbetsmiljoproblem-pa-arbetsmiljomyndighet-hoppar-av-i-protest/

Sverige

Skulle utreda arbetsmiljöproblem på arbetsmiljömyndighet – hoppar av i protest

Foto: Julia Mård

Facket vid Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, har larmat om arbetsmiljön, flera i personalen har slutat och arbetsmarknadsdepartementet har kallat till krismöten. 

Nu kan DN avslöja att Mynaks fackliga skyddsombud sagt upp sig och att företagshälsovårdsbolaget Previa drar sig ur uppdraget att se över situationen – då de inte fått tillstånd att fråga tidigare anställda om deras upplevelser.

I juni kunde DN avslöja att flera anställda sagt upp sig och larmat om en usel arbetsmiljö på nystartade Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak i Gävle.

Generaldirektör Nader Ahmadi anklagades för hård hierarkisk styrning och trakasserier av personalen, och har därför kallats till möte hos regeringen.

Facket Sacos lokala skyddsombud gjorde en arbetsmiljöanmälan med krav på omedelbara åtgärder. Parallellt skickades en skrivelse till arbetsmarknadsdepartementet som majoriteten av de anställda sades stå bakom, där Nader Ahmadi anklagades för att få personalen att må dåligt genom sin ledarstil, kommentarer om vikt och uppmaningar till kvinnor att bära kort kjol och högklackat.

I augusti slutade ytterligare anställda vid myndigheten och branschorganisationen Sveriges Företagshälsor meddelade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att man inte längre har förtroende för myndighetens förmåga att utföra sitt uppdrag

En del av myndighetens uppdrag är att sprida kunskap om hur just företagshälsor ska arbeta på bästa sätt. När Nader Ahmadi svarade på kritiken – att han kanske skojat för mycket men aldrig ämnat att såra någon – lyfte han fram det han ansåg vara den viktigaste åtgärden: att låta en oberoende part göra en översyn av arbetsmiljön. Ahmadi har understrukit att han själv inte skulle vara delaktig i processen, eftersom flera av klagomålen har handlat om honom själv.

För detta uppdrag anlitades företagshälsobolaget Previa redan i juni. Alla anställda skulle intervjuas om sina erfarenheter och en rapport med förslag till förändringar skulle lämnas in i oktober. Previas kommunikationschef Peter Skald uttryckte sig positivt om saken till DN i mitten av augusti:

– Vi anser att det är jättebra att de tar hjälp.

Men nu har Previa avsagt sig uppdraget, kan DN avslöja.

Anledningen: Mynaks ledning satte sig emot att Previa ville tillfråga även personal som sagt upp sig om deras upplevelser vid Mynak. Det framgår av en mejlkonversation mellan konsulter från Previa och myndigheten, som DN tagit del av.

I ett mejl till Anna Mannikoff – ställföreträdande generaldirektören på Mynak och den på myndigheten som tagit över frågan – förklarar en företrädare från Previa varför även avhoppad personal behöver frågas ut:

”Risken vi ser är att vi annars kan missa viktiga förhållanden och grundfaktorer som ger sig till känna längre fram. Det vore en metodbrist som minskar vår säkerhet i bedömningen och relevansen av våra observationer och därmed riskerar nyttan med undersökningen”. 

Mannikoff understryker att hr-avdelningen ”med bestämdhet påtalat att det är vedertaget att det endast är medarbetare som arbetsgivaren har ett anställningsförhållande till som ska ingå i medarbetarundersökningar”.

I ett annat mejl förtydligar konsulten:

”Om det vore en medarbetarundersökning det handlade om eller om det vore en enkel skyddsrond ser vi poängen med det snävare urval du och hr föreslår. Nu är det en annan typ av undersökning som görs utifrån rapporterade missförhållanden i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön”.

I en tjänsteanteckning som DN tagit del av från ett möte mellan delar av Mynaks ledning och Previa den 2 september skriver den ställföreträdande generaldirektören Anna Mannikoff att myndigheten motsatt sig att inkludera även personer som sagt upp sig i analysen av arbetsmiljön.

Enligt Mannikoff kunde inte Previa ”på ett tillfredsställande sätt förklara vad detta skulle tillföra”.

Ledningen ville istället att Previa skulle inrikta sig på de nu anställda, som till större del utgörs av nytillträdda personer.

”Den centrala punkten handlade om att vi vill fokusera på de medarbetare som finns nu på myndigheten, som vi har ett anställningsförhållande till och som vi vill arbeta med för att bygga upp verksamheten och stärka personalgruppen”.

Bara några timmar efter mötet i början av september meddelade Previa myndigheten att bolaget hoppar av, då man enligt tjänsteanteckningen ”inte har samsyn om uppdraget” och att det skulle bli ”svårt att samarbeta kring resultatet”.

Previas kommunikationschef avböjer kommentar:

”Vi kan tyvärr inte uttala oss om enskilda ärenden, utan måste hänvisa eventuella frågor direkt till myndigheten”, skriver Peter Skald i ett mejl till DN.

Inte heller Mynaks ledning vill kommentera utan hänvisar till tjänsteanteckningen.

DN kan även berätta att myndighetens fackliga företrädare från Saco, Annika Hed Ekman, som varit skyddsombud på arbetsplatsen nu har sagt upp sig. Hon lämnade in sin avskedsansökan i början av september och gjorde sin sista arbetsdag på Mynak i förra veckan. När DN frågar varför är hon fåordig.

– Jag har fått ett annat jobb som jag väljer att ta.

Var du missnöjd med situationen på Mynak?

– Jag kan utnyttja mina kunskaper bättre i en annan kontext, i ett annat arbete. Det arbete jag haft motsvarande inte förväntningarna jag hade från början.

Det var Annika Hed Ekman som i juni, i sin roll som skyddsombud, lade fram en begäran enligt arbetsmiljölagen om ”skyndsamma arbetsmiljöåtgärder”, till generaldirektören. Där räknades en lång rad problem upp, som ansågs riskera medarbetarnas hälsa: hög arbetsbelastning, krav på snabb leverans och tillgänglighet kvällar och helger, avsaknad av systematiskt arbetsmiljöarbete som krävs enligt lagen och ”stark psykiskt påfrestande situationer”.

Upplevde du att du hörsammades som skyddsombud?

– Det finns en anledning till att man lägger fram en framställan till arbetsgivaren, säger Annika Hed Ekman.

Christer Gustafsson, ombudsman vid Akademikerförbundet SSR, har jobbat fackligt centralt ihop med Hed Ekman vid Mynak.

– Det är olyckligt och synd att hon slutar, säger han till DN.

Han kommer att åka till Gävle för ett möte med Mynak i början av oktober.

– Det försvårar för myndigheten att fullfölja sina uppdrag, ju fler som slutar. Det är en myndighet som behövs för parterna på arbetsmarknaden, en viktig myndighet. Det är viktigt att man lever som man lär och ytterst är det den nya arbetsmarknadsministern som ansvarar.

Eva Nordmark (S), som tillträdde som arbetsmarknadsminister i början av månaden, kommenterar i ett mejl till DN:

”Jag tar uppgifterna om situationen på myndigheten på största allvar. Jag kommer att träffa generaldirektören den 4 oktober, då kommer jag att be generaldirektören redogöra för de åtgärder som han har vidtagit och avser vidta. Jag förväntar mig att myndighetschefen tar sitt fulla ansvar för arbetsmiljön på myndigheten”.

DN har sökt Nader Ahmadi, som låter meddelar att han avböjer att kommentera.