Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skyddsombud: Chef på sopföretaget tog halsgrepp på mig

Polis och ambulans kallades till sophämtningsföretaget Reno Nordens kontor i Malmö på fredagen sedan en chef tagit ett hårt grepp om halsen på skyddsombudet Zoltan Cikos – som tidigare har opererats för hjärtproblem.

– Jag börjar må psykiskt dåligt och känner ett tryck över bröstet, säger han till DN efter händelsen.

Vid 11.13 kom larmet om misshandel vid sophämtningsföretaget Reno Nordens lokaler på Borrgatan i Malmö. Polis skickades till platsen, berättar Skånepolisens presstalesperson Jimmy Modin.

– Det är rubricerat som ringa misshandel. En man ska ha tagit tag i sidan av halsen på en annan man, säger han.

AD: Sophämtarna måste återgå till arbetet

Zoltan Cikos, skyddsombud vid Reno Norden i Malmö, var mannen som utsattes för den ringa misshandeln. Han berättar att en av arbetsledarna vid sopföretagets kontor gick fram till honom och grep till om halsen.

– Jag hör honom skrika något. Sedan tog han mig i nacken, riktigt hårt, säger han till DN.

Foto:
Foto: Jenny Leyman

Zoltan Cikos har tidigare haft problem med hjärtat och har nyligen genomgått en operation. Efter händelsen på fredagsförmiddagen blev han hårt medtagen och chockad, berättar han.

– Jag börjar må psykiskt dåligt och känner ett tryck över bröstet. Ambulans kom och tog EKG på mig, säger han, påtagligt skärrad av händelsen.

Den anmälda misshandeln kommer efter en veckas motsättningar mellan personalen vid Reno Nordens lokalkontor i Malmö och den lokala ledningen, berättar Zoltan Cikos.

Foto: Jenny Leyman
Foto: Jenny Leyman

Anledningen till konflikten
är att personalen under den senaste tiden har opponerat sig mot vad de menar är en tydligt ökad arbetsbelastning. Under ett möte under förra veckan valde de då att de strikt skulle följa de arbetsmiljöregler som finns, vilket enligt flera personer i personalen i Malmö har lett till ökande motsättningar på arbetsplatsen och att sophämtarna de senaste dagarna inte har hunnit genomföra alla de hämtningar som är planerade i området.

Dagens Nyheter har försökt nå avdelningschefen på Reno Norden i Malmö utan framgång.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.