Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Slagord mot girighet skallade i Stockholm

Några hundra unga och äldre personer deltog på lördagen i en Stockholmsversion av den numera globala proteströrelsen mot girighet i finansvärlden. Demonstranter i ”Occupy Stockholm” samlades utanför Riksbanken och ropade slagord.

Protestgruppen, som i Stockholm kallar sig ”Occupy Stockholm” i analogi med rörelsens namn i en rad städer runt om i världen, samlades på Sergels torg och flyttade sig sedan till Brunkebergstorg, där Riksbanken ligger.

På gräset utanför det svenska centralbankskontoret ropades slagord som: ”Vilka är vi? Alla, alla, alla”, ”Vems pengar? Våra pengar” och ”Häng direktörerna i fallskärmssnörena”. På en avstängd fontän hölls spontana tal.

Det finns inga formella ledare, berättar en av deltagarna, Johan Båge, för DN.se.

– Det är det som är det härliga med detta, det finns ingen agenda. Vi gick hit för att det lades fram som förslag och så var det en omröstning. Det är en demokratisk rörelse. Det här blir vad folk gör det till.

Enligt Johan Båge finns allt från anarkister till liberala ekonomer bland demonstranterna. Därför finns inga klara förslag om hur man vill förändra det finansiella systemet. Det som enar är kritiken mot att staten finansierar banker som beter sig illa och att de som drabbas av finanstopparnas dåliga beslut är vanligt folk, inte makthavarna själva.

– Vårt mål är att få folk medvetna om det finansiella system vi lever i och bristerna i det, säger Johan Båge.

– Vi är inte emot att folk tar risker med pengar, men man ska inte ge stora bonusar till dem som fattar beslut där alla drabbas om det går fel.

En annan av deltagarna är Annamaria Berggren-Ericsson.

– Jag ville bara visa min solidaritet med den här rörelsen, säger hon.

– Och det känns starkt att protesten kan sprida sig så snabbt över hela världen. Just nu känner man framför allt en känsla av gemenskap. Och glädje över att man lyckats ena sig.

Är det en vänsterrörelse?

– Bara i så måtto att det är en kritik mot kapitalismen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.