Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 07:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/slang-inte-munskydden-lat-goteborgarna-anvanda-dem-sd-vill-anvanda-underkanda-maskerna/

Sverige

”Släng inte munskydden, låt göteborgarna använda dem” – SD vill använda underkända maskerna

Sverigedemokraternas kommunalråd i Göteborg Jörgen Fogelklou under senaste sammanträdet med fullmäktige.
Sverigedemokraternas kommunalråd i Göteborg Jörgen Fogelklou under senaste sammanträdet med fullmäktige. Foto: Lars Näslund

Göteborgs stad beställde 50.000 munskydd till utsatta medarbetare i coronakrisen.

Men de klarade inte de höga kraven.

Sverigedemokraterna i Göteborg anser dock att de borde behållas – och erbjudas anställda och invånarna som ”enklare munskydd”. 

På måndagen informerade stadsdirektören Eva Hessman den politiska ledningen att det gått snett med en av flera leveranser av skyddsutrustning till Göteborgs stads personal som arbetar i riskmiljöer för coronasmitta.

Beställningen gällde munskydd av högsta skyddsklass, kallad IIR, som klarar så kallad droppsmitta. Men för säkerhets skull tog man först hem 2.000 exemplar från ett företag som man normalt sett inte handlar av, och som i sin tur fått tag på maskerna i Kina.

Peter Carlsson är vd för ACT Protection i Svenljunga. Företaget tillverkar munskydd av den högsta skyddsklassen. Leveransen till Göteborg stad kom från en helt annan tillverkade, i Kina.
Peter Carlsson är vd för ACT Protection i Svenljunga. Företaget tillverkar munskydd av den högsta skyddsklassen. Leveransen till Göteborg stad kom från en helt annan tillverkade, i Kina. Foto: Lars Näslund, Lars Näslund, Lars Näslund

Peter Loewenstein vid stadsledningskontoret i Göteborg säger till DN att man ville försäkra sig om att de verkligen höll vad de lovade, så de skickades till det statliga forskningsinstitutet Rise i Göteborg för test. 

Den visade att droppskyddet saknades.

– Vanligt munskydd skyddar endast omgivningen, inte bäraren, och de här var avsedda att framför allt skydda bäraren, i kombination med visir, säger Loewenstein. 

Peter Loewenstein säger att beslutet om detta inköp fattades för tre veckor sedan, ”i början av det brinnande kriget, då goda råd var dyra”. 

– Det ställdes krav vid beställningen om klass IIR och ett certifikat följde den första leveransen. Men det gick inte att läsa på själva förpackningen exakt vilken typ av mask som vi fått. Det väckte misstankar. Och nu har testen hos Rise bekräftat att det var en enklare som inte är vätskeavvisande och därmed inte fungerar mot covid-19. 

Peter Loewenstein säger att ingen skada är skedd för Göteborgs stad, eftersom man bara har hunnit få 20.000 exemplar, och den är nu hämtad av leverantören. 

Sverigedemokraternas gruppledare Jörgen Fogelklou i samspråk med andra fullmäktigeledamöter från partiet under senaste sammanträdet i Göteborg.
Sverigedemokraternas gruppledare Jörgen Fogelklou i samspråk med andra fullmäktigeledamöter från partiet under senaste sammanträdet i Göteborg. Foto: Lars Näslund

Sverigedemokraternas kommunalråd Jörgen Fogelklou har under flera veckor argumenterat för att Göteborgs stad borde uppmana invånarna att bära munskydd. Övriga partier har avvisat tanken. Fogelklou har då sagt att det rimmar dåligt med kommunledningens tal om att prioritet nummer ett är att skydda invånarna från smitta. Han och hans partivänner framträdde också med munskydd under senaste fullmäktigesammanträdet. 

På tisdagen skickade Fogelklou, uppenbarligen ovetande om att beställningen var avbruten, in ett yrkande till kommunstyrelsen om att stadsledningskontoret skulle få i uppdrag att ”se till att de 50.000 masker som Göteborg stad inhandlat för användning som skyddsutrustning men som inte klarat testerna, skyndsamt kommer göteborgarna till gagn i form av enklare munskydd”. Han krävde också att skydden ”inte får kasseras innan alla andra användningsområden inom Göteborgs stad är uttömda”.

– Som ett av de sista alternativen skulle de kunna delas ut till allmänheten. Jag ser helst att man kanske lämnar ut dem till hemtjänstpersonal och andra anställda i staden som känner att de har ett behov av dem, skriver Fogelklou till DN.

Han gör jämförelsen med London under Blitzen.

– Jag tror inte att de i London tänkte på vilka regler eventuella tjänstemän bröt. Jag har sagt det förr: Sverige kommer inte att gå under av krisen i sig, oavsett vilken. Vi kommer att gå under på grund av att tjänstemän och politiker inte vågar ta rätt beslut på grund av regler.

Flera smittskyddsexperter har varnat för användning av munskydd hos allmänheten, inte minst för att de kan skapa en känsla av falsk trygghet. En fördel som lyfts fram är att man inte tar sig kring näsan och munnen lika mycket. Men Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, har sagt till SvD att när masken blir fuktig är snarare risken större att du tar dig i ansiktet eftersom den skaver lite grand.

Samtidigt blir det nu obligatoriskt att bära munskydd i butiker och kollektivtrafiken i hela Tyskland. 

Om varningen för munskydd från svenska smittskyddsläkare säger Jörgen Fogelklou:

– Då är det en fråga om att lära sig hantera dem, och god handhygien. Munskydd är bara ett komplement. Men måste du träffa andra, använd munskydd. 

Om förslaget från SD om att munskydden som inte klarade testerna borde behållas och delas ut ändå, säger Peter Loewenstein vid Göteborgs stad:

– Det vore fel att skicka ut något som inte ger det skydd som vi var ute efter, och något som vi dessutom betalat mycket för. 

Vad kostar ett munskydd av rätt skyddsklass nu?

– 10-20 kronor per styck, mot två-tre kronor normalt.