Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Slarv med kondomer i utlandet sprider smitta

Förra året ökade antalet inrapporterade fall av både syfilis och gonorré med runt 30 procent i Sverige. I semestertider riskerar ännu fler att smittas.

Klamydia är Sveriges vanligaste könssjukdom. Förra året anmäldes 37 819 fall av smittan, vilket är ungefär 2 000 fler fall än 2014. Samtidigt syns en kraftig ökning av antalet inrapporterade fall av de allvarliga könssjukdomarna gonorré och syfilis, enligt Folkhälsomyndighetens senaste sammanställning.

– Det beror dels på en ökad provtagning av gonorré, men vi vet också att svenskar tycker att kondomanvändning är svårt, säger Monica Ideström, utredare på enheten hälsa och sexualitet på Folkhälsomyndigheten.

2015 rapporterades 1 677 fall av gonorré och 330 fall av syfilis. Det är en ökning med 26 respektive 35 procent jämfört med 2014.

Juli betyder semester för många svenskar – och mer tid över för nya sexuella kontakter. Den som ska resa kan ha i åtanke att klamydia, gonorré och syfilis är vanligare i övriga Europa och världen än vad de är i Skandinavien.

– Det vi vet är att de som tar risker hemma också gör det utomlands. Sedan har de sex i Sverige, vilket gör att vi sedan kan få en högre inhemsk överföring av till exempel gonorré och syfilis, säger Monica Ideström.

Folkhälsomyndigheten, RFSU och RFSL genomför varje år sommarkampanjen ”Color of love” på olika platser i landet. Syftet är bland annat att avdramatisera kondomanvändning. RFSU:s årliga kondomundersökning visar att bara fyra av tio använder kondom vid sex med en ny partner.

– Det är en liten minskning jämfört med tidigare år. Vi hade ju hellre sett att den trenden pekade uppåt. Nu är det ju lite så att utgångspunkten för majoriteten är att man inte självklart tar fram kondomen, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

Tonåringar är bäst på att skydda sig mot könssjukdomar. Det är främst heterosexuella i åldern 21– 35 som är dåliga på att använda kondom vid sex med en ny partner.

– När man blir äldre så blir sexet ofta mer innerligt. Man kanske inte använder kondom som ett sätt att visa att nu är det du och jag. Eller så vill man ha bra sex och visa att man är duktig på det, och då kan kondomen bli ett hinder. Samtidigt ser vi att de som testar och blir trygg med kondom inte uppfattar en enstaka erektionssvikt som särskilt dramatiskt, säger Pelle Ullholm.

Ett av RFSU:s huvudspår är att få fler unga män att bli trygga i sin kondomanvändning, så att de fortsätter använda kondom även senare i  livet. Årets undersökning från RFSU visar att den som föreslår kondom uppfattas som självsäker, erfaren, omtänksam och ansvarsfull.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.