Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Slavläger med svensk anknytning

De jobbar hårt, lever eländigt och kan betecknas som slavar eller livegna. Brittisk polis har slagit till mot ett läger med misstänkt tvångsarbetskraft. Kopplingarna till Sverige är tydliga.

Kriminalinspektör Per Englund på Rikskriminalen har under flera år följt brittiska eller irländska asfalt- och anläggningsarbetare som drar runt i landet och erbjuder jobb. Han känner igen detaljer i vad som avslöjats i Bedfordshire i England.

– Tillvägagångssättet är detsamma. Man rekryterar mer eller mindre utslagna personer, ger dem nästan ingen mat och tar ifrån dem id-handlingar så att de inte kan röra sig fritt, säger han.

Merparten av de häktade i Bedfordshire tillhör samma familj som två män som 2010 frikändes i Malmö från anklagelser om människohandel. Åtalet gällde tre brittiska män som arbetat som plattläggare i Skåne och Halland med mycket mager lön och inkvartering i en usel husvagn. Från tillslaget i Bedfordshire den 11 september rapporterar brittiska BBC om ännu värre förhållanden: Människor som svältfötts, spärrats in i burar och hästboxar och lurats på sin lön. En del av de 24 som polisen befriade hade bara varit några månader i lägret, andra kan ha bott där så länge som 15 år.

Fenomenet med kringresande asfalt- och anläggningsarbetare är enligt Per Englund spritt inom EU och betraktas av svensk polis som en form av misstänkt människohandel. Förutom brotten mot de anställda följer även stölder och bedrägerier i ligornas spår.

– Det har förekommit stölder av redskap och maskiner och ibland måste arbetarna stjäla ihop sin mat. Förra året lurades en kund att betala 60.000 kronor i förskott för en stentrappa, men fick ingen trappa, berättar Per Englund.

Sådan här brottslighet bekämpas bäst genom att rycka undan marknaden för den, menar han.

– Anlitar man de här grupperna, då stöder man organiserad brottslighet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.