Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/slojforbudet-ruckar-pa-demokratins-grunder/

Sverige

”Slöjförbudet ruckar på demokratins grunder”

00:33. Slöjförbudet i Skurup väcker stark kritik – unga muslimska kvinnor samlades för att protestera utanför kommunhuset.

SKURUP. Beslutet att införa slöjförbud på Skurups förskolor och skolor har väckt starka reaktioner. På måndagseftermiddagen samlades omkring tvåhundra personer utanför kommunhuset för att protestera mot förbudet.

Den 16 december röstade kommunfullmäktige i skånska Skurup ja till Sverigedemokraternas förslag om att införa slöjförbud för elever och personal i kommunens för- och grundskolor. 

Enligt motionen, som antogs med stöd av moderaterna och lokala Skurupspartiet, ska det inte vara tillåtet att bära ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har som syfte att dölja elever och personal”.

Beslutet har fått skarp kritik, bland annat från föreningen Malmös unga muslimer.

Foto: Daniel Nilsson

– Skurups kommun för en rasistisk ideologi som ruckar på demokratins grunder. Det kriminaliserar muslimska kvinnor och fråntar dem deras rättigheter. För oss är det självklart att agera i frågan, vi är ett stort kollektiv som vill stå upp för demokratin och rätten till ett identitetsuttryck, säger Tasnim Raoof, talesperson. 

På måndagseftermiddagen slöt nära tvåhundra personer upp när föreningen anordnade en manifestation med namnet ”Rätten till våra kroppar” utanför kommunhuset i Skurup.

– Jag är här för att stötta mina medsystrar i Skurup. Jag jobbade som barnläkare i Aleppo innan vi flydde från Syrien. Det här beslutet gör mig rädd. Jag kommer kanske aldrig kunna ta ett jobb i Sverige, säger Ruba Badwai. 

Hon står på en parkbänk och höjer ett plakat över folkmassan som samlats på den trånga kullerstensgatan. ”Muslimska kvinnors rätt till valfrihet” står det på skylten. 

Foto: Daniel Nilsson

Några meter bort står en grupp motdemonstranter och ropar om ett ”stopp mot islamiseringen”. De är i minoritet jämfört med kvinnorna som skanderar ”Rör inte min hijab” och ”Hands off my hijab” i riktning mot kommunhuset där kommunstyrelsen samlats för årets första sammanträde. 

Loubna Stensåker Göransson är moderat kommunfullmäktigeledamot och ordförande i skol- och utbildningsberedningen. Hon var en av dem som röstade för förslaget om slöjförbud – i strid mot kommunens tjänstemän som i ett tidigare tjänsteutlåtande framhävt att ett förbud inte var möjligt.

– Barnens rätt är också rätten att vara fri från all religiös indoktrinering.

– Jag tycker att skolan ska stå för jämställdhet, frihet och fritt och kritiskt tänkande. Det ska vara en frizon för både pojkar och flickor. Att acceptera slöja på flickor går emot det.

Kritiken om att beslutet skulle vara främlingsfientligt och rasistiskt förnekar hon, liksom att det skulle handla om att diskriminera muslimer som grupp. 

– Det vi pratar om här är inte religiösa symboler i första hand, det vi pratar om är att inte göra skillnad på flickor och pojkar. Tjejerna är de utsatta här.

Det är i dagsläget oklart hur många elever som berörs av förbudet. 

På Prästamosseskolan går omkring 630 elever, motsvarande en tredjedel av alla grundskoleelever i Skurups kommun. Här bedömer rektor Mattias Liedholm att ett tiotal barn på mellan- och högstadiet berörs och omkring fem i personalen. 

– Man hade kunnat diskutera religiösa symboler i barnverksamheter generellt, men det blir väldigt olyckligt när man tar beslut mot en specifik trosuppfattning så här, säger han. 

Enligt Mattias Liedholm är beslutet i praktiken verkningslöst, han tänker inte agera mot personal eller elever som bär slöja och menar att det hela handlar om symbolpolitik, ett slag i luften.

– Politikerna är visserligen våra arbetsgivare och vi ska följa deras riktlinjer. Men de kan inte fatta beslut som går emot gällande lagstiftning.

– Skolverket utredde den här frågan för några år sedan och kom fram till att det inte är förenligt med religionsfriheten och diskrimineringslagen. Ändå fattar man det här beslutet. Jag tolkar det som att man från politiskt håll vill peka finger upp till riksdagen om att det här är en fråga man vill jobba för.

Moderaternas partistyrelse beslutade i höstas att staten ska utreda om ett förbud är möjligt. Frågan splittrar moderaterna i Skåne. Tidigare har kommunstyrelsen i Staffanstorp beslutat att införa nolltolerans mot huvudduk för barn i förskola och skola upp till sjätte klass.

Men i Malmö har moderatledaren Torbjörn Tegnhammar gått emot sitt eget parti i frågan. På Moderaternas partistämma i höstas sa han att ”de som vill komma åt förtrycket, de bör fokusera på något helt annat än att komma till den moderata partistämman och prata om slöjor”. 

Tasnim Raoof från Malmös unga muslimer är beredd på kamp. 

– Om dagens politiska retorik är att förneka muslimska kvinnor sina rättigheter kommer valet att bära hijab att bli ett politiskt motstånd. Den här kampen kommer att fortsätta, säger hon.