Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Slukhål stoppar trafik i Nyköping

Foto: Pontus Stenberg/TT

Ett mindre slukhål på E4 mellan Lästringe och Tystberga utanför Nyköping har stängt vägen i södergående riktning. Enligt Trafikverkets senaste prognos, som lämnades vid lunchtid, kommer trafiken att återupptas på fredag klockan 14.

Fram till dess leds södergående trafik via väg 800, med stor risk för köbildning och förseningar för trafikanterna. Den norrgående trafiken flyter dock på som vanligt.

Hålet uppstod på grund av en vattentrumma under vägen som gick sönder.

– Det händer med jämna mellanrum. Hade vi lagat trumman som tänkt så hade det inte hänt, men vi har varit förhindrade av vattenflöden under hösten. Det skiftande vädret har påverkat oss negativt, säger Trafikverkets projektledare Henrik Johansson.

Hur många trummor behöver repareras?

– Vi är inte färdiga på långa vägar, utan har prioriterat de som har varit i sämst skick.

Slukhålet upptäcktes strax före midnatt av en bilist som fick skador på bilen, men det finns inga uppgifter om personskador. Trafikverkets personal undersöker nu om hålet riskerar att breddas.

– Massorna under vägen har försvunnit av någon anledning. Det kan handla om ett vattendrag som har tagit med sig massorna, men det kan också vara en trumma som fångar upp vattenflöden som har gått sönder, säger Beisi Sundin, presskommunikatör vid Trafikverket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.