Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Slutnotan är på väg att nå ­miljardbelopp

Foto: Maja Suslin/ TT

Skogsbranden i Bergslagen väntas bli den ­dyraste i modern tid. Redan nu står det klart att enbart det förstörda virket är värt runt 600 miljoner kronor.

– Jag blir inte förvånad om notan blir uppåt en miljard kronor, säger Erik Pihlo, vd för LRF Försäkring.

Elden som härjar i markerna kring Sala och Norberg just nu är den största i modern tid. Tidigare stora skogsbränder, bland annat utanför Boden, i Tyresta söder om Stockholm och på Gotland, har omfattat högst 20 kvadrat­kilometer. Nu handlar det om runt 170 kvadrat­kilometer.

Enbart virkesförlusten värderas preliminärt till nära 600 miljoner kronor. Men det är bara en del av notan, understryker Camilla Kastner, kommunikatör på statliga Skogsstyrelsen. Till det kommer kostnader för eftersläckning och brandbevakning, röjning och återplantering.

Många skogsägare är försäkrade hos Länsförsäkringar, som beräknar att skadekostnaderna för deras kunder kommer att uppgå till flera hundra miljoner kronor.

– Vi vet att det finns flera fastigheter i området som är totalförstörda. Hur stora skogsskador våra kunder drabbats av är oerhört svårt att bedöma. Det är ännu ingen som fått komma innanför avspärrningarna, säger Tarja Lund, skadechef på Länsförsäkringar i Bergslagen.

I dagsläget har bolaget fått in fem anmälningar om totalförstörda byggnader, men siffran väntas stiga rejält.

I brandområdet finns det enligt Skogsstyrelsen 100 skogsfastigheter som ägs av 150 markägare. Merparten ägs av stora aktiebolag som Sveaskog, Karl Hedin och Bergvik Skog, där Stora Enso är storägare.

Förlusterna kommer att bli mycket stora, konstaterar Lars-Erik Wigert, skogschef på Bergvik Skog.

– Det rör sig om mångmiljonbelopp i förlorat virkesvärde. Det är väldigt många miljoner som har gått upp i rök, säger han.

Bergvik Skog saknar brandförsäkring, men hoppas kunna få kompensation för någon del av förlusten genom den stormförsäkring företaget har. Hittills har den höga premien för brandförsäkringen inte ansetts uppväga risken för en omfattande brand. I fortsättningen kan kalkylen se annorlunda ut för skogsägarna.

– Med tanke på de förändringar vi upplever med väderextremer som torra somrar, oväder och bränder så ökar riskerna i skogen, säger Lars-Erik Wigert.

Försäkringsbolaget Folksam har hittills fått in anmälningar om fem brandskadade fastigheter och ett 40-tal anmälningar om skador på grund av rök och sot. De som måste evakueras kan också få ersättning för merkostnader för kost och logi.

– Vi väntar betydligt fler samtal. En brand av den här omfattningen har jag inte varit med om under mina 25 år här, säger skadeförebyggare Erik Arvidsson.

Cirka 200 personer arbetar för närvarande med att släcka skogsbranden. Räddningsinsatserna bekostas av kommuner och landsting, som dock bara behöver betala en självrisk, resten skjuter staten till.

Men eftersläckning och brandbevakning är markägarens ansvar. De flesta mindre skogsägare har brandförsäkring och därmed hamnar kostnaderna hos försäkringsbolagen, konstaterar Erik Pihlo på LRF Försäkring.

– Det kan bli väldigt stora summor om inte staten går in och bidrar med hjälp till efterarbetet, säger han.

Fakta:

I området finns hundra privata skogsfastigheter, som ägs av cirka 150 personer. Dessa omfattar cirka 55 kvadratkilometer.

Alla branddrabbade kommuner får ersättning för räddnings­insatserna av staten. Men de måste betala en självrisk på 0,02 procent av ­kommunens skatteunderlag.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps preliminära siffror blir självrisken cirka 720 000 kronor för Sala, 345 000 kronor för Surahammar, 448 000 kronor för Fagersta och 196 000 kronor för Norberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.