Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Små barn mår bäst i bakåtvänd vagn

Modet säger framåtvänd barnvagn. Barnläkaren och professorn Hugo Lagercrantz vid Karolinska institutet förespråkar bakåtvänd, och får stöd av en engelsk studie.

– Det har varit många diskussioner om detta de senaste åren, men det har saknats forskning. Den skotska barnpsykologen Suzanne Zeedyke är mig veterligen den enda som har forskat om detta.

Suzanne Zeedyke, vid Dundee-universitetet i Storbritannien, föreläser imorgon på Astrid Lindgrens sjukhus i Solna om sin studie. Om det blir som Hugo Lagercrantz hoppas startar föreläsningen en debatt som når barnvagnstillverkare:

– Studien visar att barn som sitter i framåtvända vagnar pratar mind­re, skrattar mindre och har högre puls än barn som sitter i bakåtvända vagnar.

Förklaringen, enligt Suzanne Zeedyke och Hugo Lagercrantz, är kontakten som barn i bakåtvända vagnar får med sina föräldrar.

Barn i framåtvända vagnar kan inte registrera vad deras föräldrar gör, och samtidigt kan den vuxne inte direkt uppfatta barnets reaktioner och känsloläge.

– Barn är som magneter vid ett års ålder och suger i sig ord. Dessutom är inte sådana här små barn intresserade av utsikt, de är intresserade av kontakten med sina föräldrar.

Hugo Lagercrantz säger att det finns indikationer på att barn som sitter i framåtvända vagnar har sämre språkförståelse, och orsaken tycks vara just att de missar föräldrarnas småpratande och småsjungande under tiden i vagnen.

– Det här är inget som kan kompenseras med tv-tittande, även om det är pedagogiska barnprogram. Modersmålet lär sig barn före tre års ålder, missar man det blir det Rinkebysvenska.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.