Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Små kommuner pressas ta emot fler flyktingar

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tiotusentals asylplatser läggs nu ned runt om i Sverige. Men de kommuner som redan tagit emot många flyktingar ska även fortsättningsvis ta emot flest. Det visar DN:s granskning av Migrationsverkets avvecklingsplaner.

– Det går emot allting som man tidigare sagt om en mer jämlik fördelning, säger kommunalrådet Lars Rosander.

Antalet personer som söker asyl i Sverige har minskat kraftigt. Migrationsverkets senaste prognos räknar med cirka 35.000 asylsökande i år, jämfört med nästan 163.000 under 2015.

Läs mer: En av fem invånare var asylsökande

Det innebär att många av dagens asylboenden kommer att stå tomma. Därför genomför Migrationsverket just nu en stor avveckling av flyktinganläggningar i landet.

Det har väckt förhoppningar bland de kommuner som anser att de tagit emot oproportionerligt många flyktingar, och som hoppas på en jämnare fördelning i framtiden.

– Nu finns det en möjlighet att fördela på ett annat sätt och göra så att vi som har det kämpigt kan klara integrationen bättre, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred.

Men DN:s kartläggning visar på något annat. De boendeplatser som blir kvar efter årets avveckling kommer till stor del finnas i de kommuner som redan har tagit emot en stor andel flyktingar i förhållande till sin storlek.

Bland dessa finns just Hultsfred. Migrationsverket räknar med att hyra totalt 813 boendeplatser i kommunen i slutet av året. Det innebär att Hultsfred även fortsättningsvis kommer att vara en av de kommuner som har störst asylmottagning, både i förhållande till sin storlek och i faktiskt antal boendeplatser.

Samtidigt finns det 100 kommuner där Migrationsverket inte planerar att hyra en enda bostad för asylsökande.

– Det går emot allting som man tidigare sagt om en mer jämlik fördelning av flyktingmottagandet, säger Lars Rosander.

Jämförelsen omfattar inte de många asylsökande som på egen hand bosätter sig i kommunerna, men även där ligger Hultsfred i topp.

Trots att vi under många år har tagit emot väldigt många flyktingar så kommunicerar inte Migrationsverket med oss över huvud taget. 

I flera kommuner är politiker och tjänstemän oroliga att de nuvarande planerna kommer att cementera den orättvisa fördelningen.

– Trots att vi under många år har tagit emot väldigt många flyktingar så kommunicerar inte Migrationsverket med oss över huvud taget, säger Jonas Rydberg, kommunchef i Östra Göinge som är en av de kommuner som tar emot flest asylsökande i Skåne.

– Vi gör mängder med saker för att klara det här, och är faktiskt duktiga på det. Men det finns gränser.

Migrationsverket vill främst behålla lägenheter, som är den billigaste boendeformen. Något som även det försvårar för kommunerna.

– Migrationsverket vill behålla lägenheterna som de hyr här och det förstår jag, människor mår bättre där än i flyktinganläggningar. Men vi har bostadsbrist och skulle behöva de lägenheterna till nyanlända som bosätter sig i vår kommun, säger Ola Nordqvist, avdelningschef i Flen.

Kenneth Karlsson är chef för Migrationsverkets sektion för boendeplanering. Han betonar att även lägenhetsboenden kommer att avvecklas i stor omfattning under de kommande åren, i takt med att behovet minskar.

– När vi nu ändå ska avveckla boenden kan vi beakta hur många asylsökande kommunerna tagit emot tidigare. Den möjligheten har vi inte haft tidigare. Om vi sedan gör det är en annan fråga, det är flera faktorer som måste läggas in i den avvägningen, men det är en möjlighet, säger han.

Andra faktorer som ska vägas in är var det är ekonomiskt fördelaktigt att ha boendeplatser, och om de ligger i närheten av Migrationsverkets regionala kontor. Dessutom pågår det flera rättsprocesser där kommuner försöker få tillbaka sina lägenheter från Migrationsverket. Något som i sin tur kan påverka fördelningen.

Kommunerna som har tagit emot många asylsökande säger att de behöver lägenheterna för att kunna erbjuda bostad till dem som får uppehållstillstånd.

– Jag förstår mycket väl den här diskussionen. Men tittar vi på vårt uppdrag ska vi ordna boendeplatser, och samtidigt hushålla med statliga medel. Då är lägenheter det som är billigast. Tycker våra uppdragsgivare att vi ska göra en annan bedömning bör myndighetens uppdrag revideras, säger Kenneth Karlsson.

Fakta. Kommuner med störst andel platser nästa år

Kommunerna med störst flyktingmottagning jämfört med invånarantalet.

Kommun invånare/antal platser

Ljusnarsberg 4 949/398

Norberg 5 796/389

Uppvidinge 9 443/632

Flen 16 692/957

Hultsfred 14 405/813

Högsby 5 951/326

Valdemarsvik 7 756/378

Pajala 6 104/296

Vingåker 9 072/412

Lindesberg 23 621/1069

Källa: Migrationsverket och SCB

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.