Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 09:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smallare-kastades-mot-jimmie-akessons-bil/

Sverige

Smällare kastades mot Jimmie Åkessons bil

SD-ledaren Jimmie Åkesson mötte väljare i Mariestad under torsdagseftermiddagen. När partiledaren lämnade staden kastades en kraftig smällare efter hans bil.

– Precis när han stängde bildörren så small det till ordentligt, säger Henrik Gustafsson, presschef hos Sverigedemokraterna.

Händelsen utreds som försök till misshandel och försök till våld mot tjänsteman.

Det var i samband med ett väljarmöte i Mariestad som en smällare kastades efter Jimmie Åkessons bil, vilket Mariestads-Tidningen var först att berätta om.

– Det kastas en banger mot den här bilen i samband med att han ska lämna de centrala delarna av Mariestad, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst.

Händelsen rubriceras som försök till misshandel och försök till våld mot tjänsteman, eftersom det även fanns livvakter i bilen. Ingen kom till skada, enligt polisen.

– Jag har ingen uppgift om hur kraftig smällaren var, men eftersom det är rubricerat som försök till misshandel och försök till våld mot tjänsteman så har den en viss kraft, absolut, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst.

Det finns ingen gripen eller misstänkt för attacken som just nu utreds av polisen i Mariestad. Polisen har hållit förhör med flera vittnen på plats. Jimmie Åkesson var i staden som en del av sin kampanjturné inför EU-valet på söndag.

– Mötet i Mariestad fortlöpte på ett positivt sätt. Men när Jimmie sedan hoppar in i bilen, precis när han stängde bildörren, så small det till ordentligt. Det kom rök och Säpo körde iväg i en rasande fart, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson.

Jimmie Åkesson åkte sedan vidare till nästa väljarmöte.

– Han mår bra, han är väldigt härdad generellt sätt, även om den här typen av händelser inte har skett innan. Men han är en fighter så han åkte iväg till nästa träff med väljarna i Laxå direkt. Jag tycker att det här är extremt beklämmande och säger något om vilket läge vår demokrati befinner sig i, säger presschefen Henrik Gustafsson.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar händelsen så här:

”Varje attack mot våra folkvalda politiker är en attack på vår gemensamma demokrati. Händelsen gör mig oerhört bestört och jag vill uttrycka min empati för Jimmie Åkesson och hans familj i denna stund”, skriver han i ett uttalande till TT.