Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smallare-kastades-mot-polisbilen-i-vasteras/

Sverige

Stökigt nyårsfirande runt om i landet

Nyårsfirandet har varit stökigt på flera håll med misshandel, bränder och raketskjutning. En man i Västsverige besköts av en raket i ansiktet och tog sig själv till sjukhus. 

Poliser fick smällare kastade mot sig när man skulle ingripa mot ungdomar som uppträdde stökigt i Västerås på nyårsaftonen.

Rätta artikel

En man i Stenungsund blev beskjuten av en raket i ansiktet av ett par ungdomar och tog sig själv till sjukhus med brännskador, skriver polisen på sin hemsida. 

Den 50-åriga mannen försökte få ett par ungdomar att sluta skjuta fyrverkerier.

– Då sköt de en raket i ansiktet på mannen. Det var mellan fem till sex ungdomar i 15-16 årsåldern, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst till Göteborgs-Posten.

Det var mycket folk på platsen, ungdomarna är inte identifierade och brottet rubriceras som misshandel, enligt polisen. 

Det brann på flera platser runt Göteborg när 2019 ringdes – och smälldes – in. Polis och räddningstjänst fick rycka ut på ett flertal larm om bränder.

I Angered, i nordöstra delen av staden, utbröt en kraftig lägenhetsbrand.

– Där är det folk som har hoppat från fönster i fastigheten som brinner, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region väst, till GT.

– Det är en lägenhet som brunnit. Skadorna är begränsade. De som hoppade var sådana som bodde i andra lägenheter. De gjorde en egen evakuering av huset. Ingen blev skadad.

Polisen uppger att de har en teori om hur branden uppstått och att branden rubriceras som mordbrand, skriver Aftonbladet.  

I Göteborg kom en knivskadad man in till sjukhuset från en fest i Kållered i Mölndal under natten. Mannens tillstånd var allvarligt men stabilt under förmiddagen. Under eftermiddagen rubricerade polisen brottet till mordförsök. Ännu än ingen misstänkt och mannens tillstånd är oförändrat. 

Dessutom rapporterades sammanlagt 17 bränder i bilar och containrar i Göteborg under årets första två timmar. Hur många som orsakats av fyrverkerier var dock oklart.

I Stockholmsområdet var det bråk vid flera platser. Vid Handens pendeltågstation i Haninge började ett flertal personer slåss och när de kom ner på spåren stoppade tågledningen all trafik som passerade stationen, såväl norr- som södergående. Tågstoppet hävdes 01.20 och trafiken uppges åter rulla som normalt. Polisen kunde inte uppge om någon skadades vid tumultet.

Även Rågsveds tunnelbanestation stängdes under kortare tid på grund av bråk, och tågen tvingades köra förbi utan att stanna.

– Det var ungdomsgäng som sköt raketer mot varandra och ordningsvakterna och det gick inte att upprätthålla säkerheten, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid polisen, till TT.

Under årets första timmar besköts polisen med raketer och smällare på flera platser i Stockholm.

– Det har varit flera sådana incidenter efter midnatt, säger Eva Nilsson.

Inga personskador har rapporterats.

Ett soprum i Norrköping började brinna tidigt under nyårsdagens morgon. Soprummet är fristående, men ligger i anslutning till bostadshus.

- Vi behöver inte evakuera några boende, men måste undersöka så att ingen farlig rök har spritt sig in i trapphus och närliggande lägenheter, säger Stefan Hagdahl, inre befäl på Räddningstjänsten i Östra Götaland, till TT.

Släckningsinsatsen beräknas pågå långt in på förmiddagen.

I Malmö sköts en raket in i en lägenhet knappt en timme före tolvslaget. När räddningstjänsten kom till platsen brann det såväl inne i lägenheten som på balkongen. Ingen person befann sig dock i lägenheten. Det var den andra raketen som kom in i en lägenhet i staden under kvällen.

- På något sätt har raketen tagit sig in genom balkongen, om den har krossat en fönsterruta vet jag inte, säger Torbjörn Krokström på räddningstjänsten Syd till Sydsvenskan.

En polispatrull besköts under ett ingripande i Vallby i Västerås. Senare sköts även raketer mot en väktares bil i Tillberga utanför staden.

– Ungdomar drar runt och skjuter smällare och raketer. De skjuter inte bara i luften utan mot bilar och mot människor. De står också i fönstren och skjuter ut mot gatan, säger Mats Länn, befäl på polisens ledningscentral i region Mitt, till Sveriges Radio P4 Västmanland.

I både Västerås och Kristianstad har poliser attackerats med fyrverkerier.

– Det är mycket misshandel och det vi betecknar som ofog: smällare och raketer som skjuts bland folk. Ingen person har skadats än som tur är, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Syd, till TT vid 23.30-tiden.

I Kristianstad, som de senast dagarna haft stora problem med raketskjutande, sköts en raket mot en polispatrull i stadsdelen Näsby och två personer omhändertogs av polisen. Ingen kom till skada. Det ska ha rört sig om en grupp på sex eller sju personer som sköt smällare, skriver Kristianstadsbladet.

Polisförbundet om fyrverkeriattackerna: Ett hot mot demokratin 

Polis och räddningstjänst larmades även till en rökfylld lokal i en skola i Kristianstad. En ruta ska ha krossats och raketer avfyrats. En anmälan om försök till mordbrand har upprättats.

– Vi har haft de här händelserna i några dagar nu, när man kastar smällare och raketer mot räddningstjänst och polis, säger Anna Göransson.

Någon har skjutit in en raket i ett brevinkast på herrgården Rönneholmsgården i Malmö, skriver Sydsvenskan. En raket sköts även in i en lägenhet i stadsdelen Kristineberg, vilket orsakade en brand inne i lägenheten och utanför på balkongen.

– På något sätt har raketen tagit sig in genom balkongen, om den har krossat en fönsterruta vet jag inte, säger Torbjörn Krokström på räddningstjänsten till tidningen.

Ett flerfamiljshus i Bredsand i Sundsvall behövde evakueras efter en brand. Räddningstjänsten på plats för att förhindra spridning vid 5-tiden på morgonen. En person har förts till sjukhus efter att ha andats in rök uppger räddningstjänsten för Sundsvalls tidning. 

Även i Uppsala i stadsdelarna Kvarngärdet och Gränby har det varit stökigt och där har polisen varit på plats för att försöka förverka fyrverkeripjäser, skriver UNT.

Tre ordningsvakter blev överfallna i Lysekil och en fördes till sjukhus.  

– En ordningsvakt blev så skadad att han behövde föras med ambulans till sjukhus. Den första ambulansen som kom till platsen blev attackerad och fick dra sig ur, säger Morten Gunneng vid polisen till Aftonbladet.