Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smaltverk-for-radioaktivt-avfall-brinner-utanfor-nykoping/

Sverige

Smältverk för radioaktivt avfall brinner utanför Nyköping

Brand utbröt på torsdagskvällen i ett smältverk för radioaktivt avfall i Studsvik, cirka två mil öster om Nyköping. Någon farlig strålning har inte uppmätts. Ännu vid midnatt, natten till fredag, brann det kraftigt i byggnaden.

Inledningsvis brann det i en 22 ton tung titanklump. Den brandhärden har inte kunnat bekämpas med vatten, eftersom det då skulle uppstå explosiva gaser. Vid midnatt glödde det alltjämt i klumpen. 

– Det är en mycket besvärlig situation. Det primära i nuläget är att begränsa branden, i andra hand se till att den inte sprids till intilliggande byggnader, säger säger Henry Linnsén, brandingenjör vid Sörmlandskustens räddningstjänst, till DN strax efter midnatt.

Försvårande är också att det intill det brinnande huset står två gastankar uppställda, den ena innehållande gasol, den andra syrgas.

– Vi har dock precis lyckats flytta på gasoltanken. Men syrgastanken går inte att flytta, säger Linnsén.

– Bekämpningen handlar nu om släckning utifrån, via taket och med hjälp av stegbilar.

Räddningstjänsten fick larm om eldsvådan strax efter klockan 18, då ett automatlarm utlöstes. Därefter bekräftade företaget Cyclife Sweden att det brann i en titanklump inne i en av byggnaderna.

Personalen utrymde lokalerna. Ingen person ska ha kommit till skada.

Enligt räddningstjänsten tar smältverket in lågradioaktivt järn och smälter ned det. För närvarande finns inget som tyder på något radioaktivt utsläpp. 

– Vi får hjälp av företagets strålskyddskontrollanter som har gjort mätningar – dessa har inte gett något utslag. Brandmännen är utrustade med dosimetrar som mäter radioaktivitet, men dessa har heller inte gett några utslag. Det är lågintensiv strålning.

Vid midnatt arbetade 25 brandbekämpare från åtta enheter med släckningen.

– Det här kommer att pågå hela natten och säkert en bit in på förmiddagen. I värsta fall brinner allt ned, säger Linnsén.

Under kvällen förde vinden röken ut mot Östersjön – det förelåg därmed ingen fara för allmänheten. SMHI:s prognos visar att vindriktningen förblir densamma hela natten.

Det är alltjämt oklart vad som orsakat branden.

1954 inleddes de första sonderingarna för bygget av en forskningsstation för kärnenergi i Studsvik. Samma år startades anläggningsarbetet och vid slutet av 1960-talet var omkring 800 personer sysselsatta vid stationen.

I Studsvik fanns forskningsreaktorerna R0 och R2, i bruk fram till 1972 respektive 2005.

Smältverket som brinner är bara en liten del av dagens anläggningar i Studsvik.