Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 09:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smhi-klass-2-varnar-for-kraftig-aska-i-ostergotland/

Sverige

Kraftig åska och regn ställer till problem i östra Sverige

Under söndagseftermiddagen har ett kraftigt åskoväder skapat problem i Östergötlands län. SMHI varnar för stora regnmängder i stora delar av södra Sverige. 

– I samband med åskvädret kan det på sina håll bli skyfallsliknande skurar, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Drygt 2.000 hushåll i Östergötland blev strömlösa på söndagseftermiddagen. Även i Jönköpings och Kalmars län har elen slagits ut hos hundratals hushåll i spåren av åskovädret.

Läs mer: Så skyddar du dig mot åska

– Vi har sedan tidigare flaggat för att det finns risk för stora regnmängder och i samband med det här åskvädret kan det på sina håll bli skyfallsliknande skurar, sade Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, tidigare på söndagen. 

I Jönköpings län hade räddningstjänsten ett 20-tal ärenden orsakade av regnet och åskan under söndagen, skriver Jönköpings-Posten. Vägar har svämmat över, källare vattenfyllts och några villor har träffats av blixten, men utan att någon riktig brand utvecklats.

Alexandra Ohlsson säger att det kan vara bra att hålla sig inomhus när ovädret rasar.

– I kombination med risken för mycket regn så kan det bli ganska besvärligt om man hamnar mitt i åskvädret. Kan man undvika att gå ut kan det vara bra. Betongbyggnader är också lite säkrare just när det är kraftig åska, säger hon. 

Åskvädret rör sig norrut och har avtagit i styrka. En tidigare klass 2-varning för åskan har nu tagits bort av SMHI. 

På Eons driftcentral följer man SMHI:s rapportering i realtid och försöker åtgärda avbrotten så fort som möjligt. I många fall, som i Östergötland, har elen kunnat kopplas på utan att man har behövt skicka ut operatörer.

– Vi försöker koppla om så fort vi kan för kunderna. Även om man inte hittar brottet så kan vi ofta koppla om, säger Ivan Loftrup-Ericson på Eons pressjour till TT

I Västerås fastnade tre bilar sedan en tunnel under järnvägen svämmat över, skriver Vestmanlands Läns Tidningar.

Det rapporteras också om störningar i tågtrafiken på grund av ovädret.

– Vi har haft problem med åskovädret över Småland. Det har varit lite förseningar och en del inställda avgångar på grund av flera signalfel till följd av åskan mellan Nässjö, Värnamo och Jönköping, säger Magnus Löfgren, presstalesperson på Trafikverket.

I Norrköping slog åskan ut isaggregatet till Himmelstalundshallen och stoppade all verksamhet under söndagen, skriver Norrköpings Tidningar.

Natten till söndag uppmättes en tropisk natt vid elva väderstationer i Sverige: Karlskrona, Malmö, Utklippan, Falsterbo, Skillinge, Ölands norra och södra udde, Hanö, Harby och Skurup.

– För att vara så här sent på säsongen får man säga att det är ovanligt, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI, till TT.

En tropisk natt innebär att temperaturen är över 20 grader hela natten. Senaste gången en tropisk natt uppmättes i september var den 5 september 2002, på Ölands norra udde.