Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 04:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smhi-klass-2-varnar-for-storm-i-lappland/

Sverige

SMHI klass 2-varnar för storm i Lappland

Foto: Hanna Franzén/TT

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i norra Lapplandsfjällen under torsdag morgon. Varningsnivån är den högsta som SMHI utfärdar för starka vindar i fjällen.

TT Text

Vindarna kan komma upp i hastigheter av 30 meter per sekund på kalfjället, och byvindarna kan bli ännu starkare, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

– Man ska absolut vara försiktig. Sikten är obefintlig, och det kommer att vara snöbyar samtidigt. Det är farligt att vara uppe i fjällvärlden när stormen drar i gång, säger Lindborg.

En klass 1-varning har utfärdats under onsdagen för hela fjällkedjan söderut till och med Härjedalsfjällen. Klass 1-varningen gäller för norra Lapplandsfjällen fram till dess att klass 2-varningen börjar gälla på torsdag morgon.

– Turister och personer som inte är vana vid fjällvärlden ska undvika att röra sig i fjällen när vi har en varning ute, säger Lindborg.

SMHI varnar även för kuling från norra Östersjön till Bottenviken, samt i Skagerack.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt