Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 01:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smhi-kylan-stannar-minst-veckan-ut/

Sverige

SMHI: Kylan stannar minst veckan ut

Bild 1 av 2 Bild från Gotlands västkust klockan 09 i lördags – den 4 maj.
Foto: Anders Sjöstrand
Bild 2 av 2
Foto: Magnus Hallgren

Årets ovanligt kalla maj fortsätter med varningar för snöfall och halka på vägarna. Först nästa vecka kan det bli aktuellt med normalare väder för årstiden.

Ossi Carp
Rätta artikel

– Vi har ett lågtryck som ligger kring norra Värmland och som under dagarna kommer att röra sig långsamt norrut. Med detta finns ett nederbördsområde som i norra Norrland och västra Dalarna samt Jämtland så övergår det helt eller delvis i snö, säger SMHI:s meteorolog Henrik Reimer.

Främst i Dala- och Härjedalsfjällen väntas rikligt snöfall, uppemot 30 centimeter. Med tanke på att det är maj är temperaturerna ovanligt låga och medför svårigheter på vägarna vilket är varför SMHI gått ut med en klass 1-varning för de värst snödrabbade områdena.

Det kan komma en hel del snö även norröver och inåt inlandet, och på nätterna går det ner mot nollan även i södra Sverige, så i värsta fall kan det bli lokal halka också där.

– Det är ett bakslag och det kyligare, ostadigare vädret kommer att hålla i sig minst veckan ut. Högtrycket från april har gett vika för ett lågtryck med kallare luft norrifrån, så sommarvädret från april har liksom övergått i tidigt vårväder, säger Henrik Reimer.

Läs mer: Kallaste maj på årtionden på flera håll

I lördags noterades extremt låga temperaturer i både norr och söder. SMHI:s mätstation i ångermanländska Forse noterade minus 7,8 som var den kallaste majtemperaturen sedan 1967 och i blekingska Hanö var det 1,6 grader, den kallaste maj sedan 1985.

Ämnen i den här artikeln:

SMHI
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt