Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 00:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smhi-nasta-vecka-kan-varmare-klader-behovas/

Sverige

SMHI: Nästa vecka kan varmare kläder behövas

Foto: Magnus Hallgren

April har börjat med sol och vårvärme i stora delar av Sverige, men snart kommer våren att kämpa i motvind. 

– Kall luft rör sig ner norrifrån och det kommer att bildas byar av snö i norra Svealand, säger Charlotta Eriksson på SMHI som också berättar att det nästa vecka lär bli ännu kallare, ännu längre söderut.

Rätta artikel

I veckan har många i landets södra tredjedel kunnat njuta av sitt kaffe i gasset på en solig uteservering. Men den, av många, efterlängtade våren är redan på reträtt. I alla fall så långt fram i tiden som SMHI:s prognoser sträcker sig. 

– Det är nu vi har den varmaste luften över oss. Men kall luft rör sig ner norrifrån och det kommer att bildas byar av snö i norra Svealand. Det gäller Uppland och Västmanland men ser inte ut att nå Stockholm, säger meteorologen Charlotta Eriksson på SMHI om helgen.

Ännu på lördag kan det bli så milt som tio grader i östra Svealand och östra Götaland, men efter helgen vänder det även där.

– Nästa vecka blir det mer nordliga vindar och då kommer kylan att avancera söderut. Det kan bli minusgrader om nätterna, långt ner i Götaland, säger Charlotta Eriksson.

Under den gångna veckan har stora delar av Sverige värmts av temperaturer på över tio grader, vilket är något över det normala för inledningen av april.

– Nästa vecka ser det ut att bli något kallare än normalt, konstaterar Charlotta Eriksson.

Jag har själv varit upp på vinden och hängt upp min tjocka jacka. Var jag för tidig med det? 

– Jag hör många säga att de tagit fram vårkläderna men nästa vecka kan man behöva någonting ganska varmt.