Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 18:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smhi-regn-over-stockholm-och-gotland-i-helgen/

Sverige

SMHI: Regn över Stockholm och Gotland i helgen

Arkivbild. Foto: Magnus Hallgren

Förra månaden blev varmare än normalt i hela Sverige. Oktober har knappt börjat, men redan nu har stockholmarna en kall helg att vänta sig. 

Nu i helgen gäller det att klä sig varmt. I stora delar av landet kommer det bli kyligt.

– I helgen kommer det vara kallt i hela Sverige. Det är något kallare än vanligtvis vid den här årstiden, men annars är det ett klassiskt höstväder, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI. 

Personer som befinner sig i Stockholms län kan plocka fram ett paraply. I huvudstaden väntas det regna både på fredagen och lördagen. Framför allt är det de norra delarna av länet som kommer att bli blöta, till exempel kan Norrtälje få en del skurar. SMHI räknar med ungefär sex grader och regn vid lunchtid i morgon. 

– Det kommer fortsätta att falla skurar över Stockholm och vara ungefär lika kyligt som i dag, torsdag, säger Moa Hallberg. 

Varför Stockholm är mer utsatt beror på att nordliga vindar genererar skurar över vattnet. Även Gotland har skurar framför sig. 

Tre månader kvar till jul gör sig vintern påmind i fjällen. Dock kommer det inte bli några stora mängder nederbörd. 

– Det är möjligt att det snöar i norra Lapplandsfjällen. Det kan även komma nån snöby vid norrlandskusten, säger Moa Hallberg. 

I Skåne blir det antagligen mer sol än i övriga landet. Under veckan har länet haft flera skurar, men nu i slutet av veckan ser det ut att bli ljusare på himlen. Värmen fortsätter hålla i sig tills början av nästa vecka. På måndagen räknar SMHI med cirka sju grader i Skåne och Hallands län. 

Läs mer: Du går i vädret varje dag – men vet du varför det finns?