Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 20:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smhi-utfardar-sasongens-forsta-snovarning/

Sverige

SMHI utfärdar säsongens första snövarning

Foto: Henrik Montgomery/TT

SMHI utfärdar säsongens första varning för snöfall. Delar av Norrbottens inland kan få en decimeter snö till och med måndagen. Under veckan ser hösten ut att avancera söderut.

Det börjar bli trångt bland årstiderna i landet. Bakom ett lågtryck som passerar nordligaste Sverige under söndagen jagar kall luft ner över Skandinavien och så småningom delar av kontinenten.

För Sveriges del betyder det att vintern gör sig påmind längst i norr, och den driver hösten framför sig. SMHI har utfärdat säsongens första varning för snöfall.

– Varningen gäller i västra delen av Norrbottens inland nu under natten, där det kan komma 2–5 centimeter, säger meteorologen Sofia Söderberg på SMHI.

– Sedan väntas det fortsätta under dagen i den nordvästra delen, runt Kiruna, med ytterligare dryga 5, kanske 10 centimeter. Där kan det bli extra besvärligt.

– Men det kan vara rätt blöta inslag, så främst handlar det om halka, säger Söderberg.

Under söndagen smyger samtidigt ett regnväder förbi längst i söder. Mellan detta och snön längst i norr blir det disigt och dimmigt.

På måndag kommer den kyligare luften ner över hela Norrland och en bit över Svealand, och det är den som kommer att ta kommandot över hela landet under resten av veckan.

Det kan någon dag bli vissa snöinslag i västra Svealand, men annars kommer det vintriga vädret att hålla sig längst i norr. I övrigt handlar det mest om riktigt höstrusk.

Den meteorologiska vintern anlände redan den 18 och 19 september till två områden i de norra fjällen. Hösten har hittills nått hela resten av Norrland och Svealand utom ett par fläckar, bland annat Stockholm.

Under veckan som kommer kan det bli så att hösten gör en stark framstöt mot den kvardröjande sommaren. Definitionen är att dygnets medeltemperatur ska understiga tio grader fem dygn i sträck, och som prognosen ser ut verkar det bli så på de flesta håll.

– Ja, men det är gränsfall i Götaland. I alla fall under måndagen väntas rätt mycket moln och en del vind. Och från fredag är utvecklingen allmänt osäker, säger Sofia Söderberg.

Nätterna blir i regel som kallast när vädret är klart.