Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

SMHI varnar för annalkande höststorm

På måndag väntas riktigt busväder över Götaland. Ett djupt lågtryck från Atlanten för med sig stormvindar. SMHI utfärdar en klass 2-varning till havs och på land.

Höstens första storm närmar sig och för Skagerack, Kattegatt och Bälten finns en klass2-varning på måndag. På söndagseftermiddagen utökade SMHI varningen till Västra Götaland, Halland, Skåne och delar av Jönköpings län och Kronoberg.

SMHI:s klass 2-varning på land omfattar även Gotland och Öland. Stormbyar väntas över öarna under måndagskvällen.

– Ute tills havs kommer det att blåsa upp till 24–28 meter per sekund i medelvind. In över land handlar det om stormbyar, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Det djupa lågtrycket väntas dra in över västkusten under eftermiddagen. För Hallandskusten väntas snudd på orkanvindar. Sedan rör sig lågtrycket vidare i en nordostlig bana över Götaland.

– Det kommer att blåsa som mest under natten till tisdag, riktigt busväder. Lite tur i oturen är att det passerar när de flesta håller sig inomhus, säger Frost.

Trots att mycket kraftledningar är nedgrävda räknar elbolagen med störningar.

– Vi går upp i beredskap. Montörerna i de områden som omfattas kommer att vara på tå, säger Mikael Petrovic Wågmark, presschef för Vattenfall.

Till tisdag morgon väntas vinden avta.

– Lågtrycket rör sig relativt fort men det kan ändå hinna ställa med en del problem och skada, säger Lisa Frost.

Flera tåg kommer att ställas in i södra Sverige på grund av det annalkande ovädret, meddelar Trafikverket. Bussar ersätter tågen och avstängningarna gäller från måndag klockan 17 till tisdag klockan 12. De sträckor som i nuläget stängs är främst Halmstad–Värnamo, Kalmar–Hultsfred, Karlskrona–Kristianstad och Malmö–Simrishamn. Även godstrafiken på sträckorna Älmhult–Olofström, Berga–Oskarshamn Blomstermåla–Mönsterås och Torup–Hyltebruk ställs in.

– Det kan bli fler sträckor som ställs in. Just nu sitter vi och planerar tågtrafiken för region väst och undersöker om det finns banor där som behöver stängas. Men prognosen för stormen kan ändras, det är ännu ett dygn dit, säger Jonas Bengtsson, pressinformatör på Trafikverket.

När blåser det storm?

• För att vindstyrkan ska klassas som storm krävs att det blåser 24,5–28,4 meter per sekund. Vindstyrkan, som är ovanlig i inlandet, kan rycka upp träd med rötterna och ge betydande skador på hus.
• Orkan blir det först när vindarna uppnår mer än 32,7 meter per sekund.
• Benämningen för vindar under stormstyrka varierar på land och till sjöss. Blåser det exempelvis 18 sekundmeter heter det kuling ute på havet och hård vind uppe på land.
Källa: SMHI (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.