Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smhi-varnar-for-bade-snofall-ishalka-och-oversvamning/

Sverige

SMHI varnar för snöfall, ishalka, kuling och översvämning

Bild 1 av 3 Varningar för snöfall har utfärdats i södra Norrland, medan nederbörden väntas komma i form av regn längre söderut. Arkivbild.
Foto: Ulf Palm / TT
Bild 2 av 3
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 3
Foto: Magnus Hallgren

Ett nederbördsområde som rör sig över landet under helgen väntas skapa olika typer av problem beroende på var i landet man befinner sig. SMHI har utfärdat flera olika varningar – en stor del av Sverige drabbas. 

Fredrik Tano
Rätta artikel

Enligt Anna Hjelmstedt, meteorolog vid SMHI, har ett relativt omfattande nederbördsområde rört sig in över västkusten under fredagen och kommer sedan dra vidare i nordostlig riktning.

Klass 1-varningar för snöfall har utfärdats i Jämtlands och Västernorrlands län, där det under lördagen väntas komma 10–15 centimeter snö. Söderut väntas dock nederbörden komma i form av regn.

– Och eftersom det är kallt på marken kan det uppstå plötslig ishalka på vägarna, säger Anna Hjelmstedt.

Klass 1-varningar för ishalka har därför utfärdats i Dalarna, Värmland och Gävleborgs län, framför allt under natten mot lördag.

Regn väntas även på andra håll i Götaland och Svealand, men eftersom de redan har milt väder med plusgrader väntas de inte drabbas av ishalka.

I Hallands län och de västliga delarna av Västra Götalands län har dock klass 1-varningar för höga flöden i vattendrag utfärdats, på grund av den väntade kombinationen av nederbörd och snösmältning.

Definitionen av en klass 1-varning är höga flöden på en nivå som uppstår i snitt mellan vartannat och vart tionde år, och kan medföra mindre översvämningsproblem. Kulmen på nivåerna i vattendragen väntas uppstå under lördagen och söndagen.

– Så det är samma nederbördsområde som orsakar olika typer av problem beroende på var i landet man befinner sig, säger Anna Hjelmstedt.

Ytterligare ett nederbördsområde väntas dessutom dra in över västkusten under lördag eftermiddag, och sedan gå i en liknande nordostlig bana.

Det ligger även ute klass 1-varningar för kuling för Vänern samt för kusten från Skagerak till Norra Östersjön.