Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

SMHI varnar för kraftigt regn i norr

Ta med dig paraply.
Ta med dig paraply. Foto: Sebastian Kahnert/AP

Kraftiga skyfall ledde till översvämningar i Västsverige under torsdagen. Nu är regnet på väg norrut och SMHI har utfärdat klass 1-varning för stora områden.

– Det kan bli ganska intensivt regn, säger Alexandra Ohlsson, som är jourhavande meteorolog.

Det är torrt i markerna i stora delar av landet efter den senaste tidens värme. Men regnmängderna som föll ner i bland annat Göteborg under dagen ledde ändå till översvämningar och andra problem på flera håll. Inte minst inträffade flera trafikolyckor i vätan, rapporterade GP.

Medan södra Sverige ser ut att få det lite lugnare, drar de tunga molnen vidare norrut över landet. På eftermiddagen hade ovädret nått Dalarna, med bland annat åska.

– Det fortsätter norrut under natten. Vi har utfärdat varningar för riktligt regn över Gävleborg, Västernorrland och stora delar av Jämtlands län, säger Alexandra Ohlsson.

– Det kan bli stora nederbördsmängder, det kan handla om mellan 30 och 50 millimeter regn. På vägarna gäller det att ta det försiktigt och det finns risk för att källare kan komma att svämma över.

Regnmolnen hänger enligt SMHI:s prognos kvar över Västerbotten och Norrbotten även under fredagen.

– Det rör sig långsamt norrut med inslag av åska. Det kan bli större nederbördsmängder på sina håll, men inte lika kraftiga som i dag, säger Ohlsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.