Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smhi-varnar-for-orkanvindar-i-fjallen-kan-vara-farligt/

Sverige

SMHI varnar för orkanvindar i fjällen: ”Kan vara farligt”

00:57. Stormvarning råder i Norrlandsfjällen. Flera bussar och tåg har ställts in i stormområdet och på vissa håll håller skolorna stängt.

Vinterstormen Jan drar in över fjällen och flera varningar är utfärdade. Vindbyar sveper in på uppemot 50 meter per sekund och flera vägar har stängts av. Samtidigt är lavinfaran stor.

– Att vistas på fjället kan vara väldigt farligt, säger meteorolog Moa Hallberg.

Rätta artikel

SMHI har höjt sina varningar i fjällkedjan till klass 2 inför fredagen. Vinden friskar i ordentligt och i Stekenjokk i Jämtlands län, som är en utsatt väderstation, har en medelvind på över orkanstyrka redan uppmätts – 42 meter per sekund. Den högsta byvinden ligger på 49,7 meter per sekund.

Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten har vindar på uppemot 20 meter per sekund. Längs fjällkedjan har utsatta platser haft mer än stormstyrka – 25 meter per sekund – och i vissa fall har byarna även där kommit upp i orkanstyrka.

Läs mer: MSB hänvisar till brandstationer som inte finns

Kulmen på vindstyrkorna infaller under fredagen och sedan, under natten mot lördagen, börjar läget lugna ner sig lite. En del personer är ute och åker skidor i fjällen i dagarna, vilket inte är att rekommendera under fredagen.

– Det hade jag kanske inte gjort. Eftersom det snöar också så kommer det bli svårt att se någonting. Att vistas på fjället kan vara väldigt farligt till och med, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Vinterstormen Jan drar in över fjällen och flera varningar är utfärdade. Vindbyar sveper in på uppemot 50 meter per sekund.
Vinterstormen Jan drar in över fjällen och flera varningar är utfärdade. Vindbyar sveper in på uppemot 50 meter per sekund. Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix

Lavinfaran bedöms samtidigt som stor i Västra Vindelfjällen och enligt Naturvårdsverkets prognoser bör man ta den på stort allvar.

”Även om vinden mojnar vad det lider gör inte lavinfaran det. Sänk dina ambitioner och planera inte brant åkning i helgen, efter en sådan här rejäl omgång behöver snötäcket tid att återhämta sig”, skriver myndigheten.

I Ljungdalen i Bergs kommun stänger skolan och förskolan i under fredagen, skriver Länstidningen Östersund. Även i Dorotea kommun stängs en skola med anledning av stormen, skriver SVT Västerbotten. I just Västerbottens fjällkommuner har hemtjänsten infört beredskapsläge och äldre får övernatta i Tärnaby i förebyggande syfte för att inte bli insnöade, enligt Aftonbladet.

Vinterstormen påverkar tågtrafiken.
Vinterstormen påverkar tågtrafiken. Foto: Mats Andersson/TT

Samtidigt påverkas tåg- och vägtrafiken. SJ har ställt in sina tåg mellan Kiruna och Narvik och tre tåg mot Åre, från Stockholm och Göteborg, har Östersund som slutdestination.

Tv: Från vindstilla till orkan – så känns det

Trafikverket varnar för mycket besvärligt väglag på vissa sträckor, bland annat i Jämtland där det är väldigt halt på vägarna. I Norrbottens län är E10 avstängd i båda färdriktningarna mellan Björkliden och Riksgränsen. Även väg 95 mellan Merkenes och Junkerdal i Norge är avstängd som en följd av ovädret, liksom E12 på norska sidan.

– Vi har inte fått uppgifter om några incidenter eller så i trafiken. Det kan bero på att det inte är mycket trafikanter ute och det är bra om människor lyssnar på rekommendationerna att inte vara ute i det här ovädret, säger Marita Vedin, pressinformatör på Trafikverket.

Läs mer: Katastrofläge i Alperna – skidorter håller stängt

SMHI räknar med att det komma uppemot en halv meter snö i Lapplandsfjällen.

– Längs fjällkedjan kommer det snöa en hel del vilket gör att det blir ännu mer besvärligt. Men sedan längre in i landet kommer det inte att snöa speciellt mycket, säger Moa Hallberg.

Vinterstormen fick under torsdagen namnet Jan av SMHI eftersom han har namnsdag på fredagen och på grund av att den tidigare stormen Alfrida döptes efter en kvinna. Under den stormen knäcktes träd och många blev strömlösa. Och risken för fler fallande träd är överhängande även nu.

– Det är stor risk. Det kommer att blåsa en hel del, säger Moa Hallberg.

Erik Helmerson: Det är inte kommunens ansvar att du överlever stormen