Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 03:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smhi-varnar-for-stora-regnmangder-1/

Sverige

SMHI varnar för stora regnmängder

Foto: Johan Nilsson/TT

SMHI varnar för stora regnmängder på flera håll i landet under torsdagseftermiddagen och kvällen.

– Det kan bli väldigt mycket regn på kort tid, säger Linus Dock på SMHI.

TT Text

Det kommer att bli en blöt torsdagseftermiddag och kväll på flera håll i landet. Särskilt landets sydvästra och mellersta delar kan få stora regnmängder på kort tid, enligt SMHI.

– Götalands sydvästra delar, norra Svealand och södra Norrlandskusten kan få mycket regn och även åska. Längs Upplandskusten och upp över Gävleborg kan det bli särskilt kraftiga skurar, säger Linus Dock, meteorolog på SMHI.

Regnet kommer enligt prognosen att hålla i sig under kvällen, för att sedan mattas av under natten. Exakt var regnet kommer att falla går inte att säga, enligt Dock.

– Det kommer att vara lokala åskskurar, så vissa platser kanske inte får något regn alls, medan andra får väldigt mycket.

SMHI:s definition vid risk för stora regnmängder är att det kan falla upp till 35-50 millimeter regn på kort tid.

– Det innebär bland annat att det finns en viss risk för översvämningar i källare, dagvattensystem och vägar. Men osäkerheten i vädret är fortfarande stor, säger Linus Dock.

Läs mer: 

Bollings väderlek: Varför slår prognoserna fel på sommaren? 

Tromb utanför Alingsås efter kraftigt åskväder 

Ämnen i den här artikeln:

Väder
SMHI
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt