Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 00:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smhis-varningar-kvarstar-mer-sno-pa-ingang/

Sverige

SMHI:s varningar kvarstår – mer snö på ingång

Foto: Magnus Hallgren

Mängder av olyckor inträffade under fredagen på grund av stora snömängder och halka. Under lördagen drar ett nytt nederbördsområde in över landet.

SMHI har utfärdat flera varningar och räddningstjänsten i Östergötland uppmanar bilister att inte ge sig ut i trafiken.

Rätta artikel

– För de som är ute kommer det säkert att bli besvärligt på olika håll och det brukar bli fler krockar när det är sådant här väder, men de brukar samtidigt bli lindrigare för att man håller lägre hastigheter. Under lördagar brukar det vanligtvis också vara mindre trafik, säger Trafikverkets presskommunikatör Lennart Helsing.

Lördagens snöfallsområde kommer in söderifrån och berör främst Götaland och Svealand. SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar för de östra delarna. I Götaland väntas 5–10 centimeter snö och kring Stockholm och Uppland kan det komma omkring 15 centimeter.

– Detta gäller från i kväll in på söndag morgon, det är på natten som det kommer att snöa som mest, säger Henrik Reimer, meteorolog vid SMHI.

– I södra Götaland, Skåne och Blekinge kommer man att få se snö redan under dagen men det kommer att vara som mest intensivt under natten.

Räddningstjänsten i Östergötland uppmanar bilister att inte ge sig ut i trafiken om man verkligen inte måste. 

– Det ska vara värst framåt kvällen och natten. Det är bättre att stanna hemma i stället för att ge sig ut och snurra, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid räddningstjänsten.

Fredagens kraftiga snöfallsområde som orsakade stora störningar i trafiken rör sig norrut under dagen och kommer främst att beröra södra Norrland. Det har utfärdats en klass 1-varningen för Gävleborgs län.

Rapporter om snörelaterade trafikolyckor på olika håll i landet tickade stadigt in under fredagen och tilltog under kvällen. Utanför Borås kolliderade exempelvis fyra fordon med nio personer, varav två fördes till sjukhus, och norr om Motala omkom en kvinna i en krock med ett lastbilssläp som sladdade över i fel körfält.

Exakt hur många avgångar som försenades eller ställdes in på landets flygplatser under fredagen har Swedavia inga uppgifter på, men ”det var en kväll som drogs med förseningar så klart”, säger presstalespersonen Lovisa Ernestam som uppskattar att ungefär varannan avgång påverkades. Lördagens snöfall når Arlanda under eftermiddagen och förberedelser pågår för att undvika liknande trafikstörningar.

Om snöfallet kommer att påverka några avgångar senare under lördagen är för tidigt att säga.

– Som resenär är det viktigt att man håller sig uppdaterad om väderläget via vår hemsida eller vår app, och att man ser till att vara ute i god tid då det är halt på vägarna, säger hon.