Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 11:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smittan-satter-stopp-for-skidfesten-i-are/

3 min 28 sek. Corona: Är Åre redan Sveriges motsvarighet till Ischgl?
SVERIGE

Smittan sätter stopp för skidfesten i Åre

Plötsligt är Jämtland en av regionerna med högst andel bekräftade smittade av det nya coronaviruset. Många av de som smittats kopplas till skidorten Åre.

Över en helg har orten tömts på skidåkare och festgäng. Byn har gått från att kallas ”Nästa Ischgl” till ”Tjernobyl”.

Kvar finns en läkare som vill att hela fjället ska stängas inför påskledigheten.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 13 Sofia Leje är läkare och chef över Åre kommuns hälsocentraler. Hon vill att hela liftsystemet stängs för att förhindra att fler reser till fjället på påskledigheten.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 13 Perioden från sportlovsveckorna fram till påskledigheten brukar vara den mest inkomstbringande för Åre. Även mellan loven är konferensgästerna och företagsbokningarna många. Men efter coronapandemin är byn tom.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 13 Över en helg har fjällbyn gått från skidor och fest till tomma liftar och stängda uteställen.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 13 Philip Harlaut har drivit Åreguiderna i tio år: ”Det har hänt så sjukt mycket så fort. Mars och april är helt rensat, alla konferenser och utlandsgäster har avbokat. Det som skrämmer mig mest är om vi inte återhämtar oss till sommaren utan om det fortsätter. Då vet jag inte vad vi gör.”
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 5 av 13 Åres kommunstyrelseordförande Daniel Danielsson (C): ”Jag har lätta förkylningssymtom så jag jobbar hemma. Jag får både signaler från näringslivet att man är glad att man inte stängt skidbackarna, och från en del oroliga människor som är ledsna över det. Det är helt omöjligt att förutse vad som händer i framtiden, det kommer nya besked varje dag.”
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 6 av 13 En av Sofia Lejes medarbetare har bekräftats smittad med det nya coronaviruset. ”Det var ingen överraskning, vi har tagit med i beräkningen att det bara är en tidsfråga innan en efter en av oss faller.”
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 7 av 13 Hanna Hautala och Sofie Hedenfelt från Nyköping. ”Det personliga ansvaret kommer in. Vi kommer inte att gå på någon afterski, vi är tacksamma att man kan hålla utomhusaktiviteterna öppna. Man har gjort ett fint jobb för att undvika trängsel i liftköerna och på skidbussen.”
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 8 av 13 Peter Glyt byggde en scen för livemusik på Årehyddans afterski. Efter viruset har musiken tystnat och hittills har restaurangen fått in 3.500 avbokningar.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 9 av 13 Tova Glyt arbetar under högsäsongen på sin pappas krog. ”Det här brukar vara den bästa perioden, mest folk och finast väder. Nu vet jag flera säsongsjobbare som redan tvingats åka hem. De gäster som ändå kommer hit har dåligt samvete för att de är här.”
Foto: Alexander Mahmoud, Alexander Mahmoud
Bild 10 av 13
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 11 av 13 På tisdagen säger Folkhälsomyndigheten att man inte tänker stänga de svenska liftsystemen. För Peter Glyt är den ekonomiska skadan redan skedd. ”Men kanske räddar det några löner fram till påsk.”
Foto: Alexander Mahmoud, Alexander Mahmoud
Bild 12 av 13 All afterski i Åre har stängt efter helgen. Ägarna till de stora uteställena vill inte låta sig intervjuas.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 13 av 13 Region Jämtland-Härjedalen, där Åre ligger, har nästan lika hög andel bekräftade smittade som Stockholm. 46 fall per 100.000 invånare, jämfört med 51 i Stockholm. Anledningen är delvis att många testats i Åre, men inom vården tror att man att de många besökarna från huvudstaden bidragit till en ökning.
Foto: Alexander Mahmoud