Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-06 09:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smittan-tvingar-psykiatrin-att-stalla-om-har-far-patienterna-vard-for-covid-19/

Sverige

Smittan tvingar psykiatrin att ställa om – här får patienterna vård för covid-19

Lina Hjortstam, skötare, hör till dem som bytt arbetsuppgifter under coronapandemin. Hon arbetar numera på Östra sjukhusets särskilda epidemiavdelning för patienter inom psykiatrin.
Lina Hjortstam, skötare, hör till dem som bytt arbetsuppgifter under coronapandemin. Hon arbetar numera på Östra sjukhusets särskilda epidemiavdelning för patienter inom psykiatrin. Foto: Tomas Ohlsson

Coronasmittan har tagit sig in på slutenvårdsavdelningar inom psykiatrin. Östra sjukhuset i Göteborg har isolerat drabbade patienter och skapat landets första kombinerade psykiatri- och epidemiavdelning. 

Sms:et med information om det nya uppdraget kom en fredag. Skötaren Lina Hjortstam var på plats på måndagsmorgonen. 

– Det är en väldigt kort tid om man jämför med tiden det brukar ta att öppna en ny avdelning. Här fanns det ingen tid för att brainstorma eller sätta lappar på en whiteboardtavla direkt, säger hon. 

I vanliga fall arbetar Lina Hjortstam på avdelning 306, som tar emot unga mellan 16 och 21 år gamla som missbrukar alkohol eller droger. På den nyöppnade epidemiavdelningen kan hon möta patienter med helt olika typer av diagnoser och sjukdomstillstånd, från sjukhusets fem olika psykiatrienheter. Det innebär att en patient med psykossjukdom kan vara på samma avdelning som en med demenssjukdom. Det fungerar bättre än väntat, säger skötaren. 

– Utmaningen är att en del patienter behöver lugn och ro, medan andra är motoriskt oroliga och behöver gå mycket. Sen finns det vissa som inte har insikt i varför de isolerats. 

I slutet av mars fattade ledningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg beslut om att förbereda en särskild epidemiavdelning inom psykiatrin. Kort därefter testades den första patienten inom slutenvården positivt för covid-19. Det är oklart om patienten smittats på eller utanför sjukhuset. 

David Efraimsson är enhetschef på den nya epidemiavdelningen. Han säger att det är ovanligt att ha patienter från olika psykiatriska enheter på samma avdelning.
David Efraimsson är enhetschef på den nya epidemiavdelningen. Han säger att det är ovanligt att ha patienter från olika psykiatriska enheter på samma avdelning. Foto: Tomas Ohlsson

Omkring femton personer har under olika perioder lagts in på epidemiavdelningen sedan den öppnades. Tisdagen den 12 maj var bara en patient inlagd på avdelningen, enligt enhetschef David Efraimsson.

– Vi har tio platser totalt. Skulle det bli tal om att utöka får vi se vad vi kan göra, säger han.

I Region Stockholm har slutenvården inom psykiatrin varit nästan helt förskonad från smitta, säger Johan Franck, tillförordnad verksamhetsområdeschef för psykiatri i Stockholms läns sjukvårdsområde. 

– Tack och lov. Vi har 960 vårdplatser inom psykiatrin i länet och just nu har vi mellan tio och tolv patienter inlagda med verifierad covid-19. Som mest var vi uppe och nosade på drygt 20 patienter, men aldrig mer än så, säger han.

Enligt Johan Franck har regionen haft beredskap för att öppna en epidemiavdelning, men kunnat isolera det fåtal patienter som drabbats av covid-19 på sina egna avdelningar. 

Lina Hjortstam har vant sig vid att arbeta med skyddsutrustning och känner sig inte orolig för att smittas av det nya coronaviruset.
Lina Hjortstam har vant sig vid att arbeta med skyddsutrustning och känner sig inte orolig för att smittas av det nya coronaviruset. Foto: Tomas Ohlsson

Så har det även sett ut i den psykiatriska slutenvården i Region Skåne, enligt Martin Hultén, som är chefläkare på förvaltning Psykiatri och habilitering.

– Vi har endast haft enstaka bekräftade fall av covid-19 inom slutenvården. Både misstänkta och bekräftade covid-19-fall ”barriärvårdas” för att skydda medpatienter och vårdpersonal, säger han. 

DN har tidigare rapporterat om att färre patienter än vanligt sökt vård på akutmottagningar i Göteborg och Stockholm under coronapandemin. Detsamma har skett inom psykiatrin i Region Skåne och i Stockholms läns sjukvårdsområde. Men nu börjar söktrycket i Stockholmsområdet stiga igen, säger Johan Franck.

– Nu är vi på väg mot en mer normal situation.

Även på Östra sjukhuset har färre patienter än vanligt sökt vård på psykiatriakuten under coronapandemin. Lina Hjortstam säger att det är viktigt att patienter inte håller sig borta på grund av rädsla för att smittas av covid-19. Arbetet för att förhindra smittspridning inom psykiatrin fungerar mycket bra, försäkrar skötaren.

– Tveka inte – behöver du vård ska du alltid söka.