Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 12:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smittskydd-gotland-om-norska-beskedet-forstar-inte-riktigt-hur-tankarna-har-gatt/

Sverige

Smittskydd Gotland om norska beskedet: Förstår inte riktigt hur tankarna har gått

Hit kan norrmännen resa, enligt Erna Solberg.
Hit kan norrmännen resa, enligt Erna Solberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

På fredagseftermiddagen gav norska regeringen besked om att norrmän från och med måndag får åka till Sverige – men bara till Gotland. Det är den enda regionen som har ”godkänd smittorisk”. 

– Jag har svårt att förstå det rationella bakom beslutet, säger Maria Amér, smittskyddsläkare för Region Gotland. 

Den norska statsministern Erna Sohlberg gav på fredagseftermiddagen besked om att norrmän från och med måndagen kommer att få resa in i Sverige. Men bara till regioner som har en ”godkänd smittorisk”. I nuläget är det enligt den norska regeringen endast region Gotland som uppfyller kraven. 

Maria Amér, smittskyddsläkare för Region Gotland, säger till DN att hon inte förstår beslutet, eftersom andra regioner har varit mindre belastade än Gotland. 

– Vi har väldigt stora regionala olikheter, där vissa regioner varit hårt belastade och vissa har varit lågt belastade. I nuläget ligger vi som Skåne. Så jag har svårt att förstå det rationella bakom beslutet, säger hon. 

Maria Amér säger att det finns en oro och fundering kring hur sjukvården på Gotland ska hantera ett ökat resande och ökad turism. Det eftersom vården i regionen är dimensionerad för de 60.000 bofasta gotlänningarna. 

– Vi har en vana av att ha akutsjukvård för turismen sommartid, men vi har inte erfarenhet av vad covid-19 kan betyda utöver detta. Så det finns en del frågetecken inför sommaren. Det viktiga är det egna ansvaret och att endast de som är friska reser, säger Maria Amér. 

Att norrmän nu tillåts resa in i Sverige – men då bara till Gotland – kan göra att den sammanlagda belastningen på vården blir ännu högre. Norrmän är den näst största utländska turistgruppen – det beräknas att mellan 8.000 och 10.000 besökare från grannlandet årligen kommer till ön under normala förhållanden. Störst är den tyska gruppen, med cirka 20.000 besökare.

– Vi har förstås den stora förhoppningen att alla tar våra råd och restriktioner på allvar och att man lever ansvarsfullt. Så hanterar man pandemin på bästa sätt, säger Amér.

Smittskyddsläkaren säger att en möjlig ökad smittspridning blir en extra parameter att ta hänsyn till ifall resandet till ön ökar. 

– Vi kan bara gissa och göra prognoser kring om det kommer fall av covid-19 som behöver sjukvård. Men man kan anta att med ett ökat antal människor finns risk för ökad smittspridning.

Regiondirektör Peter Lindvall säger till DN att ”vi överraskats av att Norge väljer att peka ut Gotland som godkänt resmål”:

– Men det är ett tecken på att varumärket Gotland är starkt i Norge.

Lindvall konstaterar att den som är symtomfri från det nya coronaviruset och följer rekommendationerna om skydd är tillåten att besöka ön.

– Det är Folkhälsomyndigheten som gör den bedömningen. Vi gör ingen skillnad på varifrån besökare kommer, vilken del av Sverige det handlar om eller vilket land utanför Sverige.

Han hoppas att flygförbindelser med Norge kan komma igång i sommar.

– Vi har haft direktflyg mellan Gardermoen och Visby under tidigare år, vilket fungerade bra. Positivt om sådana kan etableras på nytt, säger Peter Lindvall.

Det speciella i fallet med Gotland, där regionen och kommunen är samma storhet – hela ön, gör att man har en inbyggd målkonflikt.

– Dels ska vi se till att vården har tillräcklig kapacitet, dels ska vi hålla igång besöksnäringen, säger Lindvall, som anger att den senare normalt beräknas ge intäkter på 4,4 miljarder kronor.

– Vi har ju nu, i och med pandemin, under lång tid haft att hantera den målkonflikten. Exempelvis har antalet intensivvårdsplatser nu ökat från fem till tretton, säger Peter Lindvall, som understryker att två nyckelfrågor inom sjukvården måste lösas när semesterperioden tar vid:

– Bemanningen – under sommaren behöver vår fasta vårdpersonal få sin ledighet. Transporterna – förbindelserna med fastlandet, med flygplan och helikoptrar, måste fungera.

Ämnen i artikeln

Gotland
Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt