Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-25 16:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smittskyddsexperter-domer-ut-stangda-granser/

SVERIGE

Smittskyddsexperter dömer ut stängda gränser

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell och hans kollega i Danmark, Søren Brostrøm, dömer ut Danmarks och Norges försök att stänga ute smittan genom att stänga sina gränser.

– Jag tror inte att det hjälper. Dessutom avråder WHO skarpt från den typen av reserestriktioner. Och där ligger bevisbörden på dem som gör det. Då ska man gå till Världshälsoorganisationen med ett underlag som förklarar vilken bevisning som ligger bakom beslutet. Jag har inte sett något sådant vare sig från Danmark eller Norge hittills.

Varför tar man till sådana åtgärder tror du?

– Det är den uppenbart att det är den politiska nivån som tagit besluten. Det är helt uppenbart.

Där får Tegnell stöd av den danska folkhälsomyndighetens chef Søren Brostrøm som förklarade just detta vid en presskonferens.

– Det är ett politiskt beslut i många avseenden. Det finns inga betydande vetenskapliga belägg. Det finns historiska erfarenheter vad gäller influensa och pandemier, säger han enligt TT.

Den danska gränsen mot Tyskland har stängts med stora betongblock och endast de som har en ”mycket god anledning” tillåts passera.

– Nu saknas bara kulsprutor för att för att det ska likna gamla Östtyskland, säger 62-årige Finn Jepsen till Jyllands-Posten.