Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 22:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smittskyddslakaren-om-coronautbrott-i-gallivare-det-brakar-inte-ivag-och-det-ar-bra/

Sverige

Smittskyddsläkaren om coronautbrott i Gällivare: Det brakar inte iväg och det är bra

Gällivare kommun har i veckan stängt alla fritids- och kulturanläggningar som badhus, bibliotek, sporthallar och museer.
Gällivare kommun har i veckan stängt alla fritids- och kulturanläggningar som badhus, bibliotek, sporthallar och museer. Foto: Hans-Olof Utsi/TT, Hans-Olof Utsi/TT

I veckan larmade Gällivare om okontrollerad smittspridning av covid-19, efter att hundratals personer hade hyrts in utifrån för att reparera en gruva. Nu är läget under kontroll, enligt Region Norrbotten.

– Om man ser på vårdavdelningarna på sjukhuset så är det inte fler inlagda nu än vad det var i torsdags. Det är fortfarande sju norrbottningar i intensivvården, en ny och en har skrivits ut, det brakar inte iväg och det är bra, säger regionens smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Han utgår dock från att många kommer vara fortsatt sjukskrivna när nästa vecka börjar, men poängterar att det av smittskyddsskäl är som det ska vara om man har symtom. Med reservation för att det nu är helg, och att inrapporteringen vanligtvis är lägre då, har bara 19 nya fall bekräftats i regionen jämfört med cirka 50 per dag den senaste tiden.

Gruvbolaget LKAB stoppade produktionen i maj för att utföra underhållsarbete vid gruvan i Malmberget. 800 personer kallades från andra håll, varav 10 procent från utanför regionen. Under tiden den inhyrda personalen var i staden var utelivet mer intensivt och de allmänna restriktionerna vidtogs inte i tillräcklig utsträckning.

Läs mer: Gällivare skärper kontrollerna för att bromsa coronautbrottet

– Det verkar vara som på en del andra ställen i landet, att det sprids och bryter ut i kluster utan att så många känt symtom. Det är så lömskt det här viruset, om man inte följer riktlinjerna och det är väl vad som har hänt i Gällivare, säger Anders Nystedt.

Samtidigt som Gällivare varnade även sjukvården i Kalix om en ökande smittspridning, men vad den grundade sig har Anders Nystedt ingen förklaring till. Vem som smittade vem under maj i Gällivare vet han heller inte och säger att det inte tjänar något till att ta reda på.

Att det skulle blossa upp igen i närtid tror Nystedt inte, utan befolkningen har tagit till sig av påminnelsen om vikten av att följa rekommendationerna.

– Dels har jag pratat en del med Gällivare kommun och så såg jag ett reportage på lokalnyheterna. Människor på stan intervjuades och det var nästan alldeles tomt. Kan man bara hålla sig undan någon vecka så blir det ingen större smittspridning igen, men det är skört och släpper man på garden kan man åka på en käftsmäll, säger Anders Nystedt.

– Utomstående har redan börjat komma hit till sina stugor eller vandringsleder nu för att ha ”svemester” – de är hjärtligt välkomna, men de ska hålla distansen.

Läs mer: Reparation i gruva pekas ut som källa till smitta i Gällivare

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt