Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 00:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smittskyddslakaren-till-demonstranterna-visa-respekt/

Sverige

Smittskyddsläkaren till demonstranterna: ”Visa respekt”

Ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall menar att ökat antal smittade i Västra Götaland beror på att masstestningen inletts.
Ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall menar att ökat antal smittade i Västra Götaland beror på att masstestningen inletts. Foto: Thomas Johansson/TT

Göteborg. De ökande smittspridningssiffrorna i Västra Götaland beror enligt smittskyddsläkaren Leif Dotevall på att även antalet tester ökat kraftigt den senaste tiden. Samtidigt uppmanar han till fortsatt försiktighet i samband med sommarsemester på västkusten och vädjar till dem som tänkt demonstrera i Göteborg på söndag att visa respekt för reglerna.

I veckan kom larm om att smittspridningen i Västra Götalandsregionen ökar kraftigt igen. När regionen kallade till pressträff på fredagen var budskapet att det är den ökade testningen i Västsverige som är orsaken.

– Smittan finns i befolkningen. Testar vi fler kommer vi också att se fler fall, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.

På fredagen var 6.833 personer registrerade som smittade och antalet döda covid-19 var 582. Under måndag till torsdag testades 10.000 personer jämfört med 4.000 under hela förra veckan.

– Jag tror att vi ligger i fas med övriga landet och att vi kommer att se samma bild när alla regioner börjar masstesta, säger Dotevall, som tror att den verkliga smittsiffran i regionen är 10–20 gånger högre än den som registrerats och att det kommer att visa sig när ännu fler har testats. 

Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare, Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, och Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi, under en pressträff om utvecklingen på fredagen.
Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare, Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, och Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi, under en pressträff om utvecklingen på fredagen. Foto: Thomas Johansson/TT

Antalet smittade ökar nu främst bland yngre. Dotevall menar att många bär på smittan, men inte utvecklar allvarliga symptom. Samtidigt minskar smittan på regionens äldreboenden och bland sjukvårdsanställda, vilket han ser som mycket positivt. 80 procent av de testade inom sjukvården har kunnat återvända till sina jobb.

Många av de som är smittade har aldrig behövt söka sjukhusvård, vilket förklarar att antalet vårdade inom regionen fortsätter att ligga på en jämn nivå. 215 personer vårdades på fredagen för covid-19 i regionen jämfört med 279 när det var som mest i maj.

Dotevall uppmanar till fortsatt försiktighet och säger att regeringens lättnader i reserestriktioner inför sommaren kommer att bli en utmaning. Han säger att stora folksamlingar i små skärgårdssamhällen riskerar att skapa en ny topp. 

– Vi känner redan till händelser i skärgården som varit upphov till smittspridning. I många av de här samhällena är det små affärer och restauranger och vi bör undvika att det samlas många människor, säger Dotevall.

Den senaste veckan har polisen upplöst stora demonstrationer i Stockholm och Malmö mot polisvåldet i USA. På söndag planeras en liknande aktion i Göteborg. Smittskyddsläkaren säger att han förstår önskan om att demonstrera, men precis som inrikesminister Mikael Damberg uppmanar han folk att tänka efter innan man beger sig ut och bryter mot regeln om folksamlingar på högst 50 personer.

– Vi kan bara vädja till människor att tänka på sina medmänniskor. Ett viktigt budskap som man vill förmedla kan bli kontraproduktivt om man skadar sina medmänniskor, säger Dotevall.

Ann Söderström.
Ann Söderström. Foto: Thomas Johansson/TT

Även Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström pekar på den ökade testningen som orsak till fler smittade och vädjar även hon om respekt för reglerna för att inte sjukvården ska utsättas för ytterligare belastning. 

Från personal på flera vårdcentraler som nu ska vara beredda att testa allmänheten har kommit kritik om att man varit dåligt förberedda och att man fått besked om masstestningen via medierna. Söderström förstår om det kan upplevas så, men säger att information gick ut till alla vårdcentralchefen i förväg.

– Det blev väldigt kort tid, men jag vill säga att vårdcentralerna gjort ett fantastiskt bra jobb med tanke på den korta framförhållningen, säger Söderström och förklarar flaskhalsen nu ligger i kapaciteten att analysera alla de tiotusentals tester som kommer in.

Läs mer: Kraftig ökning av antalet covid-19-fall i Västra Götalandsregionen

Ämnen i artikeln

Västsverige
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt