Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 01:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smittskyddslakarens-vadjan-infor-langhelgen-vad-vi-gor-nu-avgor-hur-manga-som-blir-allvarligt-sjuka/

Sverige

Smittskyddsläkarens vädjan inför långhelgen: ”Vad vi gör nu avgör hur många som blir allvarligt sjuka”

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, påminner gång på gång västsvenskar om att vara försiktiga. De senaste dagarna har i genomsnitt 80 patienter per dygn behövt intensivvård i regionen.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, påminner gång på gång västsvenskar om att vara försiktiga. De senaste dagarna har i genomsnitt 80 patienter per dygn behövt intensivvård i regionen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Håll ut och avstå de stora festerna, lyder budskapet från Västra Götalandsregionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Coronapandemin ser ut att ha nått en platå i Västsverige, men det är oklart när den höga belastningen på vården kommer att lätta.

Omkring 300 patienter per dygn har vårdats på sjukhus i Västra Götalandsregionen under de senaste dagarna. I genomsnitt har 80 patienter behövt intensivvård varje dygn. Coronapandemin fortsätter att innebära en hög belastning på vården i regionen. 

Läs mer: Sahgrenskas läkare: Vi ser ingen ljusning 

Enligt Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen, ser pandemin ut att ha nått en platå, en punkt där antalet konstaterade fall per dygn varken ökar eller minskar. 

– Nu hoppas vi att kurvan viker nedåt de närmaste veckorna, men det är fortfarande för tidigt att säga, det är mycket som vi inte vet om det här viruset, säger Ann Söderström i ett pressmeddelande.

Fredagen den 15 maj meddelade Ann Söderström för första gången att coronapandemin verkar ha nått en platå i Västra Götalandsregionen. Än ses ingen tydlig minskning av antalet registrerade fall per dygn.
Fredagen den 15 maj meddelade Ann Söderström för första gången att coronapandemin verkar ha nått en platå i Västra Götalandsregionen. Än ses ingen tydlig minskning av antalet registrerade fall per dygn. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Coronafall har konstaterats i samtliga kommuner i Västra Götaland. Enligt smittskyddsläkare Thomas Wahlberg kommer fler att testas för covid-19 framöver. Det gäller i första hand vård- och omsorgspersonal som kan återvända till arbetet om de inte bär på smittan. 

Läs mer: Coronapandemin: Läget i Västsverige just nu 

Kristi Himmelfärdshelgen och kommande skolavslutningar och studentfiranden innebär risk för att människor samlas i större grupper eller reser iväg från sina hemstäder. Det skulle kunna förvärra smittspridningen. Thomas Wahlberg påminner om myndigheternas rekommendationer om att avstå långa resor och större sammankomster. 

– Många människor har tagit sitt ansvar och gjort oerhört mycket för att minska smittspridningen. Men det är viktigt att vara medveten om att den fortfarande pågår och att människor fortsätter att drabbas av covid-19. Det är vad vi, var och en, gör nu som avgör hur många människor som blir allvarligt sjuka framöver, säger Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande. 

Enligt siffror från tisdagen den 19 maj har 392 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Västra Götalandsregionen.